ZETApress

hírportál

Bronzérmes a Wild Joe

Dobogón a magyar csapat a nemzetközi Rolex Volcano Race vitorlásversenyen. A rövidített verseny ellenére harmadik helyre úsztatta legendás hajóját a Wild Joe ? tudtuk meg Biár Gabitól. A fotók WJ felvételei.

Hatalmas hajrával zárta a maxi yachtok világában első magyar csapat a Capri közeli vizeken tartott 400 tengeri mérföld hosszúságú Rolex Volcano Race nemzetközi vitorlásversenyt, és ezúttal a harmadik hely lett a jutalma. A Wild Joe ezzel ismét bizonyította, hogy a magyaroknak is van helye a tengeri mezőnyben. Közvetlen előtte a második helyen az olasz DSK Pioneer Investments legénysége futott be.

A rendezőség a gyenge szélre való tekintettel a verseny rövidítése mellett döntött, így a nagyszerű hajráiról ismert csapatunk ezúttal nem törhetett az élre. Az első helyen kimagasló teljesítménnyel a brit Alegre futott be csütörtökön 10 óra 18 perckor.

A második hely sorsa azonban messze nem volt ilyen egyértelmű. A Stromboli vulkán kerülése során már fej-fej mellet haladt a 60 lábas ? magyar profi vitorlázókkal a fedélzetén közlekedő ? Wild Joe és a korábban stabilan a második helyen vitorlázó DSK Pioneeer Investments. ? A verseny során itt sikerült a második helyre feltornázni magunkat a magyaroknak. A remek este és a csodás reggel mind hozzájárult a felzárkózáshoz ? üzenték vitorlázóink.

A két sziget (Vulcano ? Alicudi) közötti szakasz mindkét legénység számára folyamatos koncentrációt jelentett a gyenge szélben. A ?befutó? szakasz első harmadában a DSK Pioneeer Isnvestmens egy remek taktikai húzással a Józsa Márton vezette maxi yacht elé került, majd tartotta is a pozícióját. A szoros párharc közepette a Wild Joe került közelebb a Filicudi nevű szigethez, ami sorsdöntőnek bizonyult a végeredmény szempontjából. A szél elállt, és a frissülést az ellenfél kapta meg hamarabb. Ha csak kevéssel is, de a DSK Pioneer Investmets haladt át előbb a befutó vonalon, megszerezve ezzel a vágyott második helyet.

A magyar csapat a legszorosabb páros csatában lett harmadik, az abszolút befutó sorrendben. ? A 15 órai rajt után a Gaeta ? Ponza szigeti szakaszon nem voltak gondjaink. Itt ránk esteledett, és az éjszaka során kényszerpályára kerültünk. Az előzetes ? ingyenes elérhető ? meteor adatok nem nagyon feleltek meg a valóságnak, egy szóval nem volt pontos az időjárás előrejelzésünk. Ezt akkor még csak sejtettük, de a későbbiek során meghatározó jelentőségű tény lett.

Az Alegre sok esélyt senkinek nem hagyott. Gyors a hajó, remek a legénység, és mint kiderült, fantasztikus navigátorral és meteo taktikussal hajózik a fedélzetén. (egy korrekt meteo előrejelző szolgáltatás és éves díja hetvenezer USA dollár évente). Hiába jöttünk fel, az éles szeles frissüléseknél a DSK Pioneer Investments 90 lábas vízvonala nem segítette az előrejutásunkat. A Stromboli vulkánnál kaptunk egy újabb esélyt a második hely megszerzésére, ám a befutóig nem tudtuk megőrizni.

A Filicudi sziget közelében mindketten beragadtunk, majd a cirkáló szakaszban érkező frissülés segítségével a DSK Pioneer Investmens lehagyott minket, és abszolút másodikként halad át a célvonalon. Sajnálom, de megértem a rendezőket, hogy rövidítettek, hiszen a mezőny vége még Capri környékén jár. Ám nekünk az ezt következő gyenge, ám bőszeles szakasz nagyon kellett volna. A lelkünknek is, mert itt feljöhettünk volta az abszolút második helyre. De majd júniusban? A csapat szuper volt, mint mindig, köszönöm az odaadásukat! A következő állomás a június 18-26-a között a Horvátországban rendezett ORC Világbajnokság lesz, ami zömében pályaversen, az egy újabb kihívás ? nyilatkozta Józsa Márton a befutó utáni percekben.

Szóljon hozzá!