ZETApress

hírportál

Hétvégi sportágválasztás

Péntek-szombaton lesznek a sport napjai. A Nagy Sportágválasztón több mint 80 kipróbálható sportág lesz egy helyszínen, edzőkkel, élsportolókkal, szakmai tanácsadással a Maglódi úti Merkapt Maraton Sportközpontban. Gyere el! Próbáld ki! Válassz! A rendezvény díjmentesen és korhatár nélkül látogatható ? tudtuk meg délelőtti sajtótájékoztatójukon.

Amikor 2007-ben elindult a Nagy Sportágválasztó, a szervezők azt szerették volna elérni, hogy minél tudatosabb legyen a sportágválasztás és mindenki megtalálhassa azt, ami számára a legelőnyösebb és rátaláljon arra a mozgásformára, amit sikerélménnyel végezhet. Nem feltétlenül bajnoknak, olimpikonnak kell lenni, hanem az a lényeg, hogy minél többen mozogjanak és életük természetes részévé váljon a mozgás, a sport. A statisztikák szerint tragikus országunk helyzete a fiatalság és a felnőtt lakosság szemszögéből vizsgálva mind mentális, mind egészségügyi szempontból, szinte bajnokok vagyunk a rosszak között.

Nagyon fontos ebből a továbblépés, és a sport az egyik alternatíva, hiszen tréfásan mondva, nagyon sok pozitív melléhatása van a sportnak, csapatszellemre nevel, kitartást ad, levezeti az esetleges agresszivitást és még sorolhatnánk sok mindent, de legfőképpen a sporttal együtt járó szellemiséget kell megemlíteni. Nagyon örülnek, hogy a Nagy Sportágválasztó pozitív vírusként terjed országosra kiszélesedve, újabb és újabb városok tartják fontosnak, hogy bekapcsolódjanak a rendezvénybe. A cél, hogy minél több sportágat egy helyre összegyűjtve, kipróbálási lehetőséget tudjanak adni. Remélik, hogy a fiatalok élményhez jutnak ezen a napon és talán a szülők figyelmét is sikerül ráirányítani a sportra és arra, hogy ez egy jó dolog. Nagyon kíváncsiak, hogy a sportágak milyen visszajelzést kapnak majd a célközönségtől.

Szeretnék inspirálni a gyerekeket, hogy minél több sportágba kóstoljanak bele. Hab a tortán, hogy minden évben mindig sok élsportoló megjelenik a rendezvényeken és nem csak autogramosztásra van lehetőség, hanem az együtt sportolásra testközelben a példaképekkel. Fontos, hogy a gyerekek megismerjék azokat az embereket, akik nagyon sokat tettek azért, hogy elérjék a sikereiket. Ne csak a bulvár médiában megjelenő emberkék legyenek sztárok, hanem azok, akikre a teljesítményük alapján lehetünk büszkék.

A fővárosban május utolsó hétvégéjén már nyolcadik alkalommal kerül sor a rendezvényre, amelynek célja nem változott: minél többeket buzdítani a sportolásra, egy helyszínen lehetőséget adva közel 100 sportág kipróbálására. Mert más érzés nézni a sportot, és más érzés kipróbálni, kézbe venni a sporteszközöket, belekóstolni az egyes mozgásformák lényegébe, gyakorlati sportélményeket szerezni, melyek a szervezők reményei szerint sokakat vezetnek el a kiválasztott mozgásforma sportegyesületi kapuihoz.

A sportági helyszíneken érdekes bemutatókat, nyílt edzéseket láthat a közönség, de ami a lényeg, edzői jelenlét mellett minden sportágba bele is lehet kóstolni. A rendezvényen lehetőség nyílik a találkozásra, sőt együtt sportolásra a helyszínen megjelenő élsportolókkal. A színes sportági paletta garantálja, hogy minden látogató megtalálja a számára leginkább szimpatikus mozgásformát.

A legnépszerűbb csapatsportok (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong) mellett a küzdősportok (brazilian jiu jitsu, canne de combat, capoeira, hapkido, judo, kendo, savate, szablyavívás, wtf taekwondo) széles választéka is megtalálható lesz a rendezvényen, és a tavaly nagy népszerűségnek örvendő Rippel Brothers mozgásművészeti akadémia idén is kitelepül a Budapesti Nagy Sportágválasztóra. A látogatók emellett megismerkedhetnek többek között a cheerleading, a darts, a freestyle foci, a golf, a gyeplabda, a gyorstollaslabda, a krikett, a lacrosse, a mediball, az öttusa, a rögbi, a sportlövészet, a tamburello, a táncsport, a tájékozódási futás, a tenisz, a teke és a tollaslabda rejtelmeivel is.

A tavaly nagy sikert aratott autósport részleg most kibővül és technikai sportszigetté alakul, hiszen a Talmácsi Motoros iskola egy kis tanpályával jelenik meg és további meglepetésekre is lehet számítani ezen a területen. A tavaszi rendezvény nagy újdonsága lesz egy igazi négyszemélyes versenybob megjelenése, melyet nem csak nézni lehet majd, hanem a rajtolást ki is lehet próbálni, hiszen a szervezők egy kis sínpályát építenek, melyen a kerekekkel felszerelt bob tud ?siklani?, persze csak akkor, ha a rajtoltatóknak elég erejük van a beindításhoz.

Hiába lesz tűző napsütés és remélhetőleg majdnem nyári hangulat a téli sportok is felvonulnak a rendezvényen, így lesz májuSÍ, snowboard, jégkorong és curling is! A kerékpár sport képviselői is kiemelten készülnek az eseményre, így a Merkaptos bringások mellett jelen lesznek a Száguldó Virágok és a Kőbányai TC versenyzői, így Buruczki Szilárd is, aki visszatérő vendége az eseménynek.

A Cseke Rt. jóvoltából a kilátogató gyerekeknek lehetőségük lesz kipróbálni különböző bringákat, mert más érzés nézni a sportot, és más érzés megtapasztalni, kézbe venni a sporteszközöket, belekóstolni az egyes mozgásformák lényegébe, gyakorlati sportélményeket szerezni, melyek a szervezők reményei szerint sokakat vezetnek el a sportegyesületek kapuihoz. A hegyikerékpár sportág helyszínén nem csak mountain bike-okkal lehet majd találkozni, hiszen a kint lesznek a trialosok, bmx-esek és a dirt bringások is, akik bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Szóljon hozzá!