ZETApress

hírportál

Tandem nap a Városligetben

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány több mint tíz éve dolgozik a vak és a gyengén-látó emberek társadalmi integrációjáért, esélyegyenlőségük megvalósulásáért. Céljai népszerűsítéséért Tandem nap elnevezéssel szabadidős programot tartottak ma a városligeti Vakok Kertjében, az Ajtósi Dürer sor és Hermina utca sarkán.

Alapítványuk szlogenje: Tegyük láthatóvá a világot! Ez azt jelenti, hogy az informatika vívmányaival szeretnék segíteni a látássérült emberek képzését, munkavállalását, szabadidejük hasznos eltöltését. A Fővárosi Önkormányzat támogatásával megvalósuló Tandem nap érdekessége, hogy informatikai cégek vezetői és munkatársai, valamint látássérült informatikusok találkozhattak, eszmét cseréltek, és egy közös tandem-kerékpározás során, egymásra figyelve, együtt küzdöttek egy közös célért. Meghívták a kormányzat informatikai és fogyatékos-ügyi területeiért felelős képviselőit is.

A rendezvényt Szuhaj Mihály, az Informatika a látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, majd a látó és látássérült informatikusok megalakították a tandem kerékpározó párokat a tíz kerékpárra. Ezután indult meg a kijelölt útvonalon a tandem kerékpározás. Aki épp nem kerekezett, ehetett-ihatott, beszélgethetett.

Vakon a nyeregben

Jómagam is kipróbáltam egy kétkerekűt, mögöttem Torma Zsolt vak informatikus, az Infoalap fejlesztési vezetője foglalt helyet az egy kilométeres körpályán. Saját fejlesztésű szoftveréről márciusban beszámoltam. Nem először ült kerékpáron, bár már több mint egy évet kihagyott. Sajnos nehezen lehet megfelelő tandem kerékpárt kapni, pedig látó édesapjával szívesen kirándulna két keréken is.

Lassan tekertünk, volt időnk beszélgetni. Zsolt nem csak a kerékpár nyergében ült, régebben lovagolt is. Zárt területen történt a séta, ügetés és galopp ? mert mint elmondta, a lovon mindegyik jármódot kipróbálhatta ?, de terepre nem mehetett. Megtanították neki, hogyan irányítsa a lovat, hogyan váltson jármódot. Olyan okos állatra ült, amely a helytelen utasítást amúgy sem hajtotta volna végre. Szeretne terepen is lovagolni, s mivel a ló csordalény, egy csapat lovas között bizonyára Zsolt is tudná teljesíteni a távot. Ez is egy tandem, de itt egy négylábú látó az útitárs.

Szóljon hozzá!