ZETApress

hírportál

SIOSZ Egerben

33 pályázatból a legjobbakat ünneplik Egerben, a hétvégi sportiskolai gálán. Második alkalommal kerül megrendezésre Egerben a Sportiskolák Országos Szövetségének (SIOSZ) díjátadó gálája, melyen a 2010-ben legjobban teljesítő sportiskolás-korúakat és az őket nevelő klubokat díjazzák.

Mint az április 2-ai esemény egri sajtótájékoztatóján elhangzott, az egyesületi sportiskolai kategóriában a sportolók tavaly az országos bajnokságokon és diákolimpiákon összesen 450 darab 1-3. helyezést szereztek. A második SIOSZ Gálára a tagsági viszonnyal rendelkező 55 sportiskolából 33 pályázat érkezett ? tudatta Vasvári Ferenc.

A hétvégi sportiskolai ünnepi programokat, az Eger ralit és a shotokan karate Európa-bajnokságot együttesen bemutató sajtótájékoztatón részt vett többek közt Rázsi Botond, Eger alpolgármestere, Fuhrmann Géza a Sportiskolák Országos Szövetségének elnöke és Kovács Géza az Egri Városi Sportiskola (EVSI) igazgatója.

Pénteken a sportiskolák közgyűlését, majd szombaton a díjátadó gálát rendezzük. A SIOSZ egy hónapja zárt pályázatot írt ki, melyre a tagsági viszonnyal rendelkező 55 sportiskolából 33 pályázat érkezett. A pályázatok száma is mutatja a növekvő érdeklődést. Az értékeléshez kialakítottunk egy pontérték-táblázatot. A különböző kategóriákban az országos bajnokságok és diákolimpiák első nyolc helyezését lehetett feltüntetni; nemzetközi 1-8. helyek kerülhettek be az ifjúsági olimpiáról, világbajnokságokról, Európa-bajnokságokról, EORV-kről és világkupákról. Érdekesség, és a sportiskolák eredményességét mutatja, hogy az ob-król és diákolimpiákról 450 érmet gyűjtöttek a pályázók. Óriási szám, amely a sportiskolák erejét, rangját és egyre bővülő számát mutatja.

Tavaly is kiváló sportolókat díjaztunk, gondoljunk csak az úszó Biczó Bencére, aki az ifjúsági olimpián győzni tudott. Óriási erő van a sportiskolában. Egyéniben 8 sportág, 10 sportolóját díjazzuk. Tanulság, hogy a labdajátékok háttérbe szorultak, a jövőben ezen változtatni kívánunk. A sportiskolás szakosztályok az utánpótlás élsportját vonultatják fel. Változtatnunk kell, hogy szélesedjen a sportiskolai rendszer: jelenleg 9 megyeszékhelyen nem működik egyesületi típusú intézmény. A sportiskolákra fordított pénz szabályozott rendszerben jut el az utánpótlás-sportolókhoz. A közoktatási típusú sportiskolák létszámarányos normatív támogatást kapnak, szeretnénk elérni, ha az egyesületi rendszerbe is több finanszírozás jutna ? mondta Fuhrmann Géza, a SIOSZ elnöke.

Megtisztelő, hogy a SIOSZ díjkiosztó gálájának és közgyűlésének Eger lehet a házigazdája. Az EVSI mellett városunkból a dr. Kemény Ferenc Általános Iskola is adott be pályázatot. Kategóriánként az 1-3. helyezett sportiskolát díjazzák ? tette hozzá Kovács Géza, az EVSI márciusi MOB-közgyűlésen MOB-díjban részesített igazgatója, az esemény főszervezője, aki tavaly az 500 fő alatti egyesületi kategória győztesének járó díjat vehette át. A II. SIOSZ Gála fővédnöke Czene Attila sportért felelős államtitkár, védnöke Habis László, egri polgármester; az eseményen várhatóan részt Balogh Gábor, miniszterelnöki tanácsadó is.

Szóljon hozzá!