ZETApress

hírportál

Újra az m1-en

Pénteken visszatér a magyar labdarúgó-válogatott a közszolgálati televízió képernyőjére. A Magyar Televízió élőben közvetíti nemcsak az e heti, hanem jövő keddi Magyarország?Hollandia válogatott Eb-selejtezőmérkőzéseket, párhuzamosan a Sport TV-vel.

Az egységesülő közmédia-rendszer és a legnagyobb hazai sportcsatorna a magyar labdarúgás érdekében hosszú távú együttműködés kialakításán is dolgozik ? tudta meg Rozs Borbála a Telkiben tartott közös sajtótájékoztatójukon.

A Magyar Televízió története összefonódott a focival: az ötvenes évek vége óta több mint háromszáz válogatott mérkőzést közvetítettünk egészen 2003-ig, a Magyarország?Lengyelország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésig ? mondta el Schulek Csaba, a TeleSport főszerkesztője. ? Ezt követően a jogokat kereskedelmi televíziók vásárolták meg, azóta egyedül a 2008. szeptember 10-i Svédország?Magyarország vb-selejtezőt adta a Magyar Televízió.

A tétmeccseket március 25-én, pénteken és március 29-én, kedden sugározzák a FIFA világranglistáján jelenleg 36. helyen álló magyar válogatott Hollandia elleni Eb-selejtező mérkőzéseit. Az m1 20 órától stúdióműsorral vezeti fel a mérkőzést, amelynek kommentátora a vébédöntőről is tudósító Gundel Takács Gábor lesz.

Nyolc év után tér vissza a magyar labdarúgó-válogatott a közszolgálati televízió képernyőjére, oda, ahová közel fél évszázadig tartozott, oda, ahol a helye van ? hangsúlyozta Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója. Hozzátette még, hogy valamennyi közmédium kiemelt figyelemmel foglalkozik a következő egy hétben a válogatottal. Az MTV mellett a Duna Televízió és a Magyar Rádió műsoraiban is rendszeresen beszámolnak a felkészülésről.

Az MTI mindkét mérkőzésről helyszíni tudósítást ad. A tétmérkőzéseket a Magyar Rádió ugyancsak élőben közvetíti az MR6-on 21 órától, és az este folyamán többször kapcsolja a közvetítést az MR1 Kossuth Rádió. A TeleSport esti kiadásaiban, valamint facebook oldalon hétfőtől csütörtökig tartó játékot is indítanak: a magyar focit jól ismerő szerencsések más értékes ajándékok mellett két jegyet nyerhetnek a pénteki meccsre. A Telesportban meghirdetett játék is az elmúlt ötven év fociközvetítéseihez kapcsolódik.

A magyar válogatott-mérkőzések közvetítési jogaival rendelkező Chello Central Europe mint a Sport TV hazai csatornáinak tulajdonosa több héten át tartó tárgyalássorozat után biztosítja a Magyar Televízió számára, hogy párhuzamos élőben közvetítse a rég nem látott érdeklődéssel kísért 2011-es Eb-selejtező mérkőzéseit. ? A Sport1 19:30-as kezdettel közvetíti a pénteki hollandok elleni találkozót ? mondta Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője. ? Az egységes közmédia-rendszer és a legnagyobb magyar sportcsatorna a magyar-holland mérkőzések párhuzamos közvetítésére vonatkozó megállapodáson túl hosszú távú stratégiai együttműködés kialakításán is dolgozik a magyar labdarúgás érdekében ? jelentette be Szabó László és Máté Pál.

Egervári Sándor szövetségi kapitány tájékoztatása szerint a PSV Eindhoven szélsőjének Dzsudzsák Balázsnak a bordaközi izma húzódott meg, azonban már edzésmunkát végez a héten és minden bizonnyal játszhat az összecsapáson. A combizom sérüléssel bajlódó Hajnal Tamás valószínűleg csak a visszavágón, a jövő keddi amszterdami találkozón állhat a csapat rendelkezésére.

Biztonsági tartalékként behívta a keretbe a kapitány a győri Koltai Tamást, de alapvetően úgy készülünk, hogy Dzsudzsák bevethető lesz a baloldalon. Király Gábor, a válogatott kapusa az 1860 München légiósa így fogalmazott: ? Csak saját magunkban bízhatunk, nagyon fontos, hogy senkit se akarjunk túlszárnyalni és a magunk futballját játsszuk 90 percen keresztül.

Szalai Ádám bízik abban, hogy a hétvégén megsérült Arjen Robben kiválása nyomán jelentősen megnőttek a magyar csapat esélyei. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy a holland válogatottban minden játékos Európa legerősebb bajnokságaiban futballozik, ezért nagyon nehéz összecsapás előtt állunk. ? Nagyon remélem, hogy sokan kilátogatnak a mérkőzésre, mert óriási segítséget tud adni a válogatottnak a közönség buzdítása. A csapatunknak nagy szüksége van rá ? mondta. ? Nehéz feltörni a védelmüket, de azért ők is szoktak gólt kapni, bár kétségtelen, hogy ez ritkán fordul elő. Ezzel együtt mindent megteszünk, hogy meglepetést okozzunk nekik ? fogalmazott Tököli Attila.

Szóljon hozzá!