ZETApress

hírportál

Jutalmakért lapátoltak

Három napon át, augusztus 19-20-21-én rendezik a döntőket Szegeden ? tudtuk meg 184 nappal a szegedi MOL kajak-kenu világbajnokság rajtja előtt rendezett sajtótájékoztatón, a Magyar Kajak-kenu Szövetség Latorca utcai Székházában.

A sportág vezetése értékelte az elmúlt év eredményeit, díjazta a szakágak legjobbjait, no és szó esett az idei feladatokról, elsősorban az augusztusi szegedi MOL olimpiai kvalifikációs világbajnokságról.

Eredményes évet hagyott maga mögött 2010-ben a magyar kajak-kenu sport, és sikerekben gazdag esztendőre készülődhetnek az idén is a legjobbak. A felkészülést a 2011-es szegedi MOL világbajnokságra újszerű rendszerben kezdhették meg a felnőtt válogatott tagjai, akik számára minden feltétel biztosított ahhoz, hogy kiváló körülmények között tölthessék el a világbajnokságig hátralévő időszakot.

A felnőtt válogatott elvégezte a téli munkát, amely újszerű rendszerben zajlott, és komoly értékelést kapott a legutóbbi elnökségi ülésen. A versenyzők keményen dolgoznak, amelyhez a szövetség igyekszik minden támogatást megadni. A múlt heti döntésünk értelmében ötvenmillió forintos plusztámogatást nyújtunk a meleg-vizes felkészüléshez, vagyis nincs anyagi korlát, mindenki ott és olyan körülmények között készülhet, amilyenben szeretne. Emellett az egyesületek számára is ötvenmilliós támogatást adunk, és a versenyzők, valamint az edzők között harmincmillió forintot tudunk szétosztani ? mondta Baráth Etele, a szövetség elnöke.

Vaskuti István, mint a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) első alelnöke vett részt a sajtótájékoztatón. ? Nem csak a magyar szervezők, de az ICF számára is rendkívüli jelentőséggel bír az augusztusi szegedi MOL világbajnokság, hiszen a londoni kvóták nyolcvan százalékban itt találnak gazdára. A múlt heti végrehajtó bizottsági ülésen eldőlt, hogy az eddigiektől eltérően, igazodva a 2012-es londoni olimpia programjához, három naposak lesznek a döntők: pénteken férfi 1000 méter és női K?4 500 m fináléit, szombaton a női 500 méteres számok, a kenu páros 1000 méter és a férfi 1000 négyes, míg vasárnap a 200 méterek, az 5000 méter és a váltó kerül megrendezésre. Emellett arról is döntés született, hogy a magyar nézők élőben láthatják a világbajnoki közvetítést ? mondta az alelnök. Azzal, hogy pénteken, szombaton és vasárnap is lesznek döntők, sokkal több néző láthatja majd a tévében a szegedi Mol világbajnokság küzdelmeit.

Storcz Botond felnőtt és Hüttner Csaba ifjúsági kapitány a válogatottak további programjáról tájékoztatta az újságírókat. Storcz Botond hangsúlyozta: örömteli, hogy tavaly ősz óta profi orvosi háttér áll a magyar csapat rendelkezésére. A válogatott nagy része a továbbiakban három helyszínen, Spanyolországban, Portugáliában és Törökországban folytatja a felkészülést a világbajnokságra. A sajtótájékoztató végén díjazták a 2010-es esztendő legjobbjait. A díjakat Baráth Etele, Vaskuti István, Storcz Botond és Hüttner Csaba adta át a jelen lévő sportolóknak, szakvezetőknek és újságíróknak.

A tavalyi év legjobbjai

Felnőtt gyorsasági szakág: az Év női kajakosa: Janics Natasa, az Év férfi kajakosa: Kammerer Zoltán, az Év kenusa: Vajda Attila, az Év edzője: Kovács László. Maraton szakág: az Év női kajakosa: Csay Renáta, az Év férfi kajakosa: Petrovics Máté, az Év kenusa: Kövér Márton.

Utánpótlás korúak: az Év ifjúsági női kajakosa: Farkasdi Ramóna, az Év ifjúsági férfi kajakosa: Dombvári Bence, az Év ifjúsági férfi kenusa: Korisánszky Dávid, az Év utánpótlás edzője: Kiss István. Az MKKSZ Arany Érdemérmét Füzesséry Gyula és Tatai Tibor kapta. Médiadíjak: nyomtatott sajtó: Ballók Csilla (Nemzeti Sport), online: Krasz Emil (nso.hu), televízió: Zentai Nóra (MTV).

Szóljon hozzá!