ZETApress

hírportál

Héraklész az Urániában

Ismét Héraklész Gála lesz az utánpótlás legjobbjainak. A 20 olimpiai sportágat érintő Héraklész Program kiemelkedő nemzetközi sikereket elért fiatal sportolói és edzőik hagyományosan az esztendő elején megrendezésre kerülő Héraklész Gálán kapnak elismerést.

A péntek délutáni eseményen, a 2010-es világ- és Európa-bajnokságokon, valamint a Szingapúri Ifjúsági Olimpián legeredményesebben szereplő tehetségeket szólítják az Uránia Filmszínház színpadára ? tudatta Vasvári Ferenc, NSI. A Nemzeti Sport Intézet (NSI) által szervezett Héraklész Gála keretében az ifjúsági olimpia érmesei mellett a sportágankénti legjobb fiúk és leányok, a sportági összesítésben egyéni legjobbak, a 2-4 fős fiú- és leánycsapatok valamint nagycsapatok (csapatsportok) díjazására kerül sor.

Az idén tíz esztendős, állami utánpótlás-menedzselő Héraklész Programon keresztül, mintegy 1800 14-23 éves sportoló kap támogatást; többek közt edzőtáborok, létesítmény feltételek biztosítása, tudományos háttér és sportegészségügyi ellátás valamint a sportinformatikai rendszer működtetése, finanszírozása terén. A program közel 120 fő utánpótlásedző javadalmazását is biztosítja.

Az elmúlt év egyik kiemelkedő eseménye volt az első ifjúsági olimpia; az 51 fős magyar válogatottból 44-en tagjai a programnak, 35-en sportágukban az első nyolc között végeztek. A Héraklészes sportolók a szingapúri eredmények mellett, a világ- és Európa-bajnokságokon 2010-ben összesen 145 érmet szereztek ? köztük 47 arany-, 39 ezüst- és 59 bronzérmet ?, ezekkel együtt az első nyolc hely valamelyikén 309 alkalommal zártak. A fiatalok közül néhányan már a Londoni Olimpiai Játékok kvalifikációjában is részt vesznek.

A korábbi gálákon többek közt Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid és Jakabos Zsuzsa úszó, Kasza Róbert, Kovács Sarolta és Tóth Adrienn öttusázó, Baczkó Bernadett, Mészáros Anett és Karakas Hedvig cselgáncsozó, Lőrincz Tamás birkózó, Galambos Péter evezős, Tóth Renáta tornász, Babos Tímea és Fucsovics Márton teniszező, Magát Krisztina súlyemelő, Tápai Szabina és Császár Gábor kézilabdázó, Iliasz Nikolasz és Szilágyi Áron vívó, Dudás Miklós és Hegyi Zomilla kajakos, Tóth Zsófia triatlonos illetve Varga Dénes vízilabdázó kapott elismerést. Héraklészesként lett a világ legjobbja ? és a 2010. Év sportolója ? Berki Krisztián tornász, tett szert hírnévre Szávay Ágnes teniszező, Cseh László úszó, Fodor Zoltán birkózó és Bacskai Balázs ökölvívó.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Héraklész már tizedszer | ZETApress

Szóljon hozzá!