ZETApress

hírportál

Sportenciklopédia

A napokban kerül a boltokba a Pannon Enciklopédia sorozat Magyarország sportja című kiadványa ? tudtuk meg délelőtt az Aréna Hotel Atlanta termében. A 430 oldalas reprezentatív mű 100 sportág történetét, eredményeit ismerteti, mintegy 1000 színes fotóval illusztrálva.

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős helyettes államtitkára az esemény egyik díszvendégeként vett részt a könyvbemutatón. A másik díszvendég Monspart Sarolta tájfutó világbajnok volt. Az eseményen Urbán Tamás, az Urbis Könyvkiadó igazgatója számolt be a kiadványról, melynek ötlete még 1992-ben született.

A többszörös paralimpiai bajnok Szekeres Pál beszédében a holnaptól kapható könyvről elmondta: ? Van, akinek ez tankönyv, van, akinek családi album. A lényeg azonban az, hogy nagy büszkeség a kötet nem csak a készítőknek, minden magyar embernek! Hiszen a belefoglalt sportsikerekre mindenki büszke. ? Hozzátette még, hogy véleménye szerint a kiadvány nem hiányozhat egyetlen sportot szerető magyar család polcáról sem. Thaly Zoltán, a kötet felelős szerkesztője kiemelte, hogy utoljára 72 évvel ezelőtt jelent meg a magyar sportot összefoglaló enciklopédia. Most készült el azonban az első olyan ismerettár, melybe belefoglalták az olimpiai mellett, a paralimpiai bajnokokat és sikereket is.

S miért csak holnaptól kapható? Mert Újvidéken nyomtatták, s ma még egy vámraktárban pihen. Ára 12 ezer forint, de az Üllői út 53/B-ben, a kiadó könyvesboltjában kedvezményesen, nyolcezer forintért megvásárolható. Az elején köszöntő olvasható Czene Attilától, a NEFMI sportért felelős államtitkárától.

A mintegy 400 oldalas, albumalakú, látványos színes, és egyedülálló sporttörténeti fotókkal illusztrált reprezentatív könyv megismerteti az olvasót a hazai sportmozgalom történetével, az egyes sportágak tevékenységével, eredményeivel alakulásuktól napjainkig, a nagy múltú egyesületek, szervezetek, klubok munkájával, a sport legendás alakjaival.

A kötet tartalma

Magyarok az olimpiákon ? a MOB és az olimpiai mozgalom. Atlétika és társai ? atlétika, triatlon, duatlon, tájfutás. A futball világa ? labdarúgás, női futball, futsal, lábtenisz, lábtoll-labda. Labdajátékok ? vízilabda, asztalitenisz, baseball, billiárd, bocsa, bowling, fallabda, golf, gyeplabda, kézilabda, kosárlabda, rögbi, röplabda, tenisz, stb. Vízi sportok ? kajak-kenu, búvársport, evezés, jet-ski, műugrás, sporthorgászat, úszás, vitorlázás. Nehézatlétika ? birkózás, erőemelés, súlyemelés. Küzdősportok ? harci művészetek, dzsúdó, karate, ökölvívás, szkander, szumó, taekwondo. Technikai sportok ? autózás, modellezés, motorcsónakázás, motorsport, sportlövészet, sportrepülés. A vívástól a tornáig ? vívás, aerobic, bridzs, darts, fitnesz, freesbee, go, görkorcsolya, íjászat, kutyafogat, sport, kerékpározás, kötélugrás, lovassport, sakk, sporttánc, számszer-íjászat, torna, stb. Továbbá: Sportmúzeum, sportpályák és létesítmények, főiskolai sport, olimpiai-, paralimpiai-, világ- és Európa-bajnokaink, összesített olimpiai táblázatok. A könyv a szövetségekben, egyesületekben kedvezményes áron kapható!

Szóljon hozzá!