ZETApress

hírportál

Sí-kupa Eplényben

December 5-én hivatalosan is megnyitott az eplényi Nordica Síaréna. Az 1-es pálya 1 km-es hosszon, tanulópálya és kapcsolódó szolgáltatások mindegyike: oktatás, kölcsönzés, vendéglátás várta a síelőket és snowboardosokat ? tudta meg Rozs Borbála.

Igazán télies időben hívogatta az érdeklődőket és a síelni vágyókat az eplényi sípálya. A Holle Anyó Kocsmájában megtartott sajtótájékoztató híven tükrözte a Noedica Sí-aréna törekvéseit és a befektetett munka gyümölcsét igencsak gyarapítani szeretnék. Ezért maximálisan ki akarják szolgálni az idelátogató síelőket. Történik mindez 2006 óta, amióta jelenlegi formájában üzemeltetik a pályákat.

Az első beruházás alkalmával a sípályák kerültek kialakításra, összesen 4,5 km hosszan, csákányos felvonót telepítettek, megépítették a 150 fős éttermet magába foglaló sí-házat, létrehozták a hóágyú rendszer alapjait. Mára már Magyarország legfejlettebb sí-centrumában sportolhatunk. 35 korszerű hó-ágyúval, 3 csákányos lifttel, 4 parkolóval, zárt oktató területtel, kölcsönzővel, snowboard parkkal több vendéglátó hellyel és szállással rendelkezik.

A tavalyi idénytől pedig elindult, a legújabb fejlesztés eredményeképpen a 2009/2010-es téli szezonban üzembe helyezték Magyarország első négyüléses sífelvonóját. A Szent Sólyom ülőlift 756 méter hosszan szállítja az utasokat 333 méterről 509 méteres magasságba. Összesen 4,3 km pályahossz várja a vendégeket.

A haladó sízők is megtalálhatják számításaikat, hiszen a hegy tetejéről sokféle utat választhatnak a lecsúszáshoz. Ráadásul itt találhatjuk Magyarország egyik legmeredekebb sípályáját, amelynek a lejtése néhol eléri a 30 fokot. A tanulni vágyók is bátran felkereshetik Eplényt, mivel a lankásabb pályák mentén tanulólift és szakképzett oktatók várják a sporttal ismerkedőket. A kisebbeknek sí-óvodában játékosan fejlesztik az első lépéseiket. A kivilágított pályáik (1-es és 2-es) minden nap este 21 óráig fogadják a lelkes síelőket.

Már most kipróbálhatják magukat a magyar amatőr gyermekek, december 11-én, szombaton a Magyarország legnagyobb gyermekversenyén, a Honda Kupán A versenyt évekig külföldön rendezték meg, a tavalyi évben hozták először Magyarországra, amikor is a mátraszentistváni Sí-parkban került megrendezésre. Az idén az eplényi Nordica Sí-arénában mérhetik össze tudásukat a magyar amatőr gyermekek.

A verseny szombaton a 17 órakor kerül sor villanyfényben. A verseny-nem ? amelyben összemérik a tudásukat a versenyzők a hóágyúzott pályán ? egyfutamos óriás-műlesiklás. Az időmérés elektromos fotocellával történik. Összesen 13 leány és 13 fiú korosztály méri össze tudását 1994-tól 2006-ig. Sílift kedvezményt kapnak a hozzátartozók és a kedvezményes napijegyek 13 és 21 óra között érvényesek. Mindenkinek, aki ellátogat ide, garantált élményben lesz része.

Szóljon hozzá!