ZETApress

hírportál

Kakastöke a belvárosban

Nem valami barátságos emberek a magyarok ? állapította meg Michel Platini, az UEFA elnöke, aki Dr. Csányi Sándor MLSZ-elnökkel és Berzi Sándor alelnökkel közös sajtótájékoztatót tartott a Roosevelt téri Four Season Hotel földszintjén.

Az Európai Labdarúgó Szövetség francia elnöke a szomszédos Vörösmarty térről, a Karácsonyi vásárról érkezett a hotelbe. A vásári kínálatban feltűnt neki az ínyencségek között a kakastöke pörkölt. Mivel hazája nemzeti jelképe a gall kakas, a szegény kakasok tömeges kiherélését roppant barátságtalan lépésnek tartja ? derült ki Imre Mátyás sportújságíró szinkrontolmácsolásából.

A rövid humoros bevezető után kérdés-felelet következett. Megtudtuk a vendégtől, hogy még mindig élénken emlékezik egy 21 évvel ezelőtti győztes góljára, mellyel egy európai kupadöntőt nyert meg klubjával. A döntetlenre végződő találkozó büntetőpárbajának utolsó lövője volt, s biztos találata eredményezte a győzelmet. Ezzel kárpótolta magát azért, hogy nemzeti válogatottjával sosem tudott vébét nyerni.

Megtudtuk, hogy egy magyar stáb Kubala Lászlóról készít filmet ? megszólal benne az elnök is ?, s a bemutató 2012-ben lesz. Platini elmondta, hogy kisgyerekként látta a remek futballistát, de szabadrúgásai és ahogy látott a pályán, roppant hatással voltak rá. Igyekezett kifejleszteni magában az előrelátás képességét. Behunyta a szemét meccs közben pár másodpercre a pályán, s elképzelte, merre futnak, hogyan helyezkednek játékostársai. Jól elképzelve az eseményeket, képes volt az átvett labdát egyből jó helyre továbbítani anélkül, hogy felnézett volna.

Nem lepte meg az elnököt a 2018-as és 2022-es vébé helyszíne. A házigazdák még nem rendeztek világbajnokságot, sem Kelet-Európa, sem az arab világ nem volt házigazda, s a Oroszország is és Katar is erre épített prezentációjában. Mivel nem csak nyugat-európaiak, hanem más kontinensbeliek is szavaztak, az eredmény várható volt. A sikeres pályázathoz jó pályák is kellenek.

A következő Eb 24 csapatos lesz, s ehhez legalább kilenc nagy befogadóképességű stadionra van szükség. Ahhoz, hogy mi is sikerrel kandidáljunk, stadionokat kell építenünk. Csányi elnök úr elmondta, hogy az 57 éves Népstadion hamarosan lebontásra kerül, s helyére új, korszerű stadiont építenek. Debrecenben is épül majd egy új stadion, s mindkettőre van kormánygarancia. Ez csak kettő ? számolgattuk csendben ?, de hol van még a hiányzó hét?

Michel Platini délelőtt Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott, a sajtótájékoztatóra a megbeszélésükről érkezett. Csak félórát szánt ránk, újságírókra, mert indult tovább a repülője Zágrábba. Búcsúzóul még megkapta még a magyar válogatott 10-es számú meggypiros mezét, mellyel Csányi Sándor tiszteletbeli játékosunkká fogadta. A UEFA elnöke ? hátán a nevével is ellátott mezzel, Viszontlátásra! Kakastöke! ? felkiáltásokkal távozott a teremből. Ő Ferihegyre, én az Állatkertbe siettem, de ez már a következő történet lesz.

3 hozzászólás

  1. Trianonért sokkal szélesebb-körű kiherélést érdemelnek!

Visszajelzések

  1. Varázshegy a Nagysziklában | ZETApress