ZETApress

hírportál

Kozmann Gyuri visszatért

Szenzációs bejelentést tett a kétszeres olimpiai bronzérmes kenus. Kozmann György egy év pihenés után újra edzésbe állt, versenyezni szeretne Szegeden a jövő évi kvalifikációs világbajnokságon és természetesen a londoni olimpián is. ? Mikor határozta el, hogy folytatja gyorsasági pályafutását? ? kérdezte az MKKSZ.

Nyár közepe óta játszottam a gondolattal ? felelte Gyuri. ? Hiányzott az életemből az a fajta kihívás, amit csak az élsport képes nyújtani és persze újra érezni akarom a siker ízét. A londoni olimpia előtt 2 évvel közeledett az utolsó olyan pillanat, amikor még be lehet szállni. Októberben kicsit elterelte a gondolataimat a politikai kitérő, hiszen versenyben voltam Pakson a polgármesteri székért, de a kampány után visszatért az életem a régi kerékvágásba és újra szembe találtam magam ezzel a kérdéssel. Egy hónappal ezelőtt egy délelőtt alatt született meg bennem a végső elhatározás. A döntés meghozatala óta megnyugvást érzek, tehát egyelőre úgy néz ki, hogy jól döntöttem.

Hogyan reagált a döntésére a közvetlen környezete?

K. GY: Ludasi Róbert volt az egyik első olyan ember, akit beavattam a tervembe, nagyon sokat jelent, hogy ő továbbra is bízik bennem. Rajta kívül is több olyan emberrel beszéltem, akinek számomra fontos a véleménye, az MKKSZ-ben Schmidt Gábor főtitkár, a korábbi szponzoraim, az Atomerőmű, a Suzuki Ház és az MF Cargo is biztosított a támogatásáról, a hozzáállásuk számomra nagyon megtisztelő. Az is nagyon fontos, hogy amíg nem kenuztam, sikerült két vállalkozást felépítenem. Csabai Edvinnel folytatjuk a sportrendezvények szervezését és jutott időm a paksi környezetvédelmi vállalkozásom beindítására is. Ezek a cégek már eljutottak olyan szintre, hogy nélkülözhető a napi személyes jelenlétem. Eljutottam oda, hogy az élsport végleges befejezése után sem kell már aggódnom az egzisztenciám miatt.

Mióta látogatja újra az edzéseket?

K. GY: Három és fél hete kezdtem el a munkát, természetesen Csepelen. Továbbra is ott fogok készülni, de paksi színekben. A kedvező időjárás miatt azóta tudtam gyűjtögetni jó néhány vízi kilométert. A kenuzás, a mozgás az idegpályáimban maradt, egyelőre jók a tapasztalataim. Szerencsére az elmúlt 1 évben sem tunyultam el, futottam a maratonokat és aktívan sárkányhajóztam, talán ennek köszönhető, hogy rövid idő alatt közel a régi szintre tudom hozni a formámat fizikálisan. Jót tett nekem a pihenő, mentálisan is és fizikálisan is jobban rá tudok hangolódni az edzésekre, mint 1-2 évvel ezelőtt.

Milyen számban szeretne ott lenni a szegedi VB-n, illetve az olimpiai döntőben?

K. GY: Nem csinálok titkot abból, hogy nálam prioritást élvez az 1000 méteres páros. Mindig is inkább csapatember voltam, jobban fekszik nekem a páros, illetve a négyes.

Kivel szeretne összetérdelni jövőre?

K. GY: Tavaszig kell ennek kialakulnia, novemberben erről még kicsit korai beszélni. Most azt tudom mondani, hogy pekingi partneremmel, Kiss Tamással közösen tervezzük az alapozást és az edzőtáborokat. Tamás egyébként kipróbálta mással is a párost az idén, viccesen azt mondta, hogy tavasszal majd válogatót tart és meglátja, hogy akkor milyen formában leszek.

Idén a sárkányhajó válogatott csapatkapitánya volt, a gyorsasági kenuzás mellett marad ideje arra a szakágra?

K. GY: Olyan szinten biztos nem fogok tudni foglalkozni a sárkányhajóval, mint eddig. Idén rengeteg edzésen vettem részt, sőt még edzőtáborban is voltam a csapat magjával. Természetesen azt nem zárnom ki, hogy a gyorsasági szezon végén beüljek a sárkányhajóba, hiszen nagyon a szívemhez nőtt az a közösség. De a legfontosabb, hogy a jövő évi szegedi világbajnokságon ott lehessek az egyik döntőben, hazai közönség előtt ugyanis páratlan élmény versenyezni egy ilyen színvonalú rendezvényen.

Szóljon hozzá!