ZETApress

hírportál

Dicsőséges Váci Hajó

Dicsőségtablót kaptak a váci olimpiai bajnok kajakosok. Dónusz Éva, Hesz Mihály és Gyulay Zsolt fényképe látható a Váci Hajó SE székházának falán felavatott dicsőségtablón ? tudatta a szövetség.

Ünnepélyes keretek között, október 23-án délután avatták fel a Váci Hajó SE dicsőségtablóját. A város olimpiai bajnok kajakosainak fényképe látható a székház falára függesztett tablón. Majdnem százan, az egyesület versenyzői, olimpiai-, illetve világbajnok sportolók, sportvezetők, városi elöljárók vettek részt az ünnepségen. Ott volt mások mellett Vaskuti István, Kammerer Zoltán, Hüttner Csaba, és persze a főszereplők: Dónusz Éva, Hesz Mihály, valamint Gyulay Zsolt is.

Hesz Mihály 1943-ban Nógrádon született, 1960 és 1964 között kajakozott a Váci Hajóban. Két olimpián vett részt, K?1 1000 méteren 1964-ben Tokióban ezüst-, 1968-ban Mexikóvárosban aranyérmet szerzett. ? Felemelő érzés itt lenni! Sokszor úgy éreztem, csetlő-botló kajakosként kezdtem a pályafutásom, de az út végén mégis célba értem, olimpiai bajnoki címet szereztem. Ez a tabló utat mutathat a következő generációknak, ha nekünk sikerült, nekik is sikerülhet. Viccesen azt mondom mindenkinek, hogy van még hely a falon. Kedves váci fiatalok, dolgozzatok keményen, hogy újabb fényképek kerülhessenek a tablóra! ? fogalmazott Hesz Mihály az ünnepségen.

Dónusz Éva váci születésű, 1977-től 10 éven át a Váci Hajó versenyzője. A barcelonai olimpián aranyat nyert a négyessel (Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kőbán Rita, Mészáros Erika), 500 párosban pedig bronzérmet Kőbán Ritával. ? Jó lesz ránézni ezekre a fotókra, ha erre sétálunk. Ugyanazt gondolom én is, mint Hesz Mihály, hogy jó üzenet lehet a fiataloknak, akik látják az eredményeinket. Talán példát tudunk mutatni nekik ? mondta Dónusz Éva.

Gyulay Zsolt 1976-tól 1982-ig kajakozott a váci egyesületben, vagyis itt rakta le a későbbi sikeres pályafutásának alapjait. Az 1988-as szöuli olimpián két arany- (K?1 500 méter; K?4 1000 méter Ábrahám Attilával, Csipes Ferenccel és Hódosi Sándorral), négy évvel később két ezüstérmet nyert. ? Fantasztikus, hogy mennyien eljöttek a tablóavatásra, fiatalok és idősebbek, kajakosok, kenusok, vagy simán csak sportszerető emberek. Ez a sport közösségteremtő ereje? Vácnak, az itt lakó embereknek fontosak a mieinkhez hasonló sikerek, szerintem erre egyre több városban rádöbbennek majd, és megbecsülik a helyi bajnokokat ? mondta Gyulay Zsolt.

Szóljon hozzá!