ZETApress

hírportál

Kulcsfigura Banyolesben

Györe 2005 után ismét egyesben versenyez a maratoni vb-n. Évek óta hagyomány már, hogy a szezon a maratonisták nagy versenyével, a világbajnoksággal zárul. Az idén szeptember 24. és 26. között a spanyolországi Banyoles ad otthont a versenynek, amelyre nagy erővel készül a magyar válogatott is.

A csapat egyik legrutinosabb tagja, Györe Attila új kihívásokkal néz szembe. Talán nem túlzás azt állítani: a magyar maraton szakág életében új fejezet kezdődik. Az idén ugyanis bejelentette visszavonulását a szakág legeredményesebb versenyzője, a 17-szeres világbajnok kenus, Csabai Edvin, aki az elmúlt egy évtizedben ? kimondva kimondatlanul ? fix aranyérmese volt egyesben és Györe Attilával párosban is a magyar csapatnak.

Egy nagy korszak lezárult. Jövő hét végén a spanyolországi Banyolesben azonban új fejezet kezdődhet ? új reményekkel és talán újabb nagy sikerekkel is, amelynek egyik kulcsfigurája Györe Attila lehet. Az idei augusztus végi szegedi MKB sárkányhajó világbajnokságon is szereplő kenus tavaly az ICF eltiltása miatt (fegyelmi vétséget követett el a 2009-es sárkányhajó világbajnokságon) kénytelen volt kihagyni a világbajnokságot. Az idén azonban új társsal, Kövér Mártonnal párosban és egyesben is megküzd majd a mezőnnyel.

A szövetség weboldalán a versenyzőt faggatják: ? Kezdjük azzal, hogy az egyes nem ismeretlen önnek?

Nem ismeretlen, de azért nem annyira bejáratott terület ? mondja Györe Attila. ? Legutóbb 2005-ben Perth-ben indultam egyest világversenyen, akkor a harmadik lettem. Azóta a szakág két legnagyobb egyénisége, Csabai Edvin és a spanyol Bea is letette már a lapátot. Úgy gondoltam, miért ne próbálhatnám meg én is?! Nagy kihívás és szép feladat lesz ez számomra.

Miben változott 2005 óta Györe Attila?

A rutin mindenképpen mellettem szól. Ugyanakkor mostanában már nem tudok olyan sokat edzeni, hiszen a civil életemben is sok a munka. Tűzoltóként dolgozom, így a világbajnokság előtt mindössze három hetem van a felkészülésre.

Jelenleg Győrben edzenek Kövér Mártonnal. Hogyan készülnek?

A világversenyeket megelőzően mindig Győrben tréningezünk, itt a legjobbak a feltételek, itt tudjuk leginkább gyakorolni a futószakaszokat. A szokásoknak megfelelően a lányokkal edzünk, ráadásul Csay Reni és Faldum Bereniké mellé megérkezett a Gutyina Kinga, Bara Alexandra duó is, vagyis edzőpartnerekben nincs hiány.

Az elmúlt években a kenu szakág Csabai Edvinnek és önnek köszönhetően két aranyéremmel zárta a világbajnokságokat. Milyen statisztikát jósol most?

A célunk két érem, de hogy milyen színű lesz, arra most nem tippelnék. Bár olyan párom sosem lesz, mint amilyen Csabai Edvin volt, Kövér Marcival is nagyon jó úton haladunk a felkészülésben. Titkon reménykedem a nagy sikerben, de két éremmel én már elégedett lennék!

Szóljon hozzá!