ZETApress

hírportál

Talma és a bioetanol

A Tesztmotor.hu stábja átalakította Suzuki Bandit650S tartós tesztmotorját bio-üzemeltetésűre és felkérték Talmácsi Gábort, hogy próbálja ki ő is a járgányt. A tesztre tegnap délután került sor a Hungaroringen, amit a magyar versenyző betéve tud.

A kukoricatuning jól sikerült és ez jó hír a motorosoknak is, hiszen a kétkerekűek is alkalmasak egy kis átalakítást követően arra, hogy bioetanol hajtásúakká váljanak. Ezzel pedig két legyet üthet egy csapásra a tulajdonos, hiszen a környezetbarát tulajdonság mellett elkönyvelheti azt a tényt is, hogy több pénz marad a zsebében egy-egy tankolást követően ? tudatta a Faster Management.

Hogy pontosan mi is az a GreenPower E85? A szabadegyházi Hungrana Kft. a közép-európai térségben elsőként kezdte meg az európai és hazai szabványnak megfelelő minőségű GreenPower E85 márkanévvel ellátott üzemanyag gyártását és forgalmazását 2007-ben.

A GreenPower E85 bioetanol alapú üzemanyag, amely kb. 85% bioetanolt tartalmaz, a fennmaradó rész zöme normál motorbenzin, ill. erre a célra fejlesztett adalék. A hazai kukoricából elállított alternatív üzemanyag gyártása teljes mértékben megfelel az Európai Unió egyik legfontosabb környezetvédelmi programjának, amelynek a célja a fosszilis eredetű üzemanyag-felhasználás részarányának csökkentése a gépjárműforgalomban. Bioüzemanyagról lévén szó az E85 egyik legnagyobb előnye a benzinnel szemben, hogy használatával radikálisan csökkenthető a globális széndioxid-kibocsátás és a levegőszennyezés, valamint az ország energiafüggősége. Az E85 üzemanyag használata a kisebb környezeti terhelés mellett jelentős teljesítménynövekedést eredményez a gépjárművekben, hiszen az oktánszáma 105, amely felülmúlja a jelenleg forgalomban lévő prémium kategóriájú motorbenzinekét.

A GreenPower E85 a magyarországi közutak mentén jelenleg már mintegy 325 töltőállomáson tankolható, amelyből kb. 160 AGIP kúttal képviselteti magát a teljes ENI hálózat. A termék népszerűsége töretlen és egyre nagyobb teret hódit az üzemanyagpiacon, hiszen a környezettudatosság mellett a gépjármű tulajdonosok üzemanyag számlája is csökken a GreenPower E85 használata során.

A teszt lényege az volt, hogy kiderítsük, hogy az az átalakító elektronika, aminek beépítése szükséges, hogy a jármű 100%-ban bioetanol üzemeltetésű legyen, jól működik-e és maga a motor képes-e akkora teljesítmény kifejtésére, mint benzinnel. Azt kell, hogy mondjam, hogy kiválóan működött a járgány, jól gyorsult. Mivel a bioetanol alacsonyabb hőfokon ég, a motor sem melegszik annyira. Én azt mondom, hogy aki tudja, használja ki ezt a lehetőséget, mert megéri, arról nem beszélve, hogy sokkal környezetbarátabb megoldás és még spórolhatunk is vele, hiszen jelentősen olcsóbb litere, mint a 95-ösnek ? mondta el Talmácsi Gábor.

Szóljon hozzá!