ZETApress

hírportál

Emma Moffat megvédte címét

Kettős ausztrál siker született a Dexto Energy Triathlon világbajnoki sorozat budapesti fináléjában. A női viadalt Emma Snowsill nyerte, megelőzve Emma Moffatot és a svájci Nicola Spiriget. Az összetett pontszámítás alapján a címvédő Moffat lett a világbajnok, Spirig és a svéd Lisa Norden előtt. Az aquatlon-világbajnok Vanek Margit a 46. helyen ért célba.

A Dextro Energy Triatlon Világbajnoki-sorozat női elit döntőjében a várva várt napsütésben 70 hölgy sorakozott fel a Tiszaújvárosból Budapestre hozott ponton hídon, hogy megkezdje a két körös, összesen 1500 méteres úszását az előző napokhoz képest 2 egységgel felmelegedett, 16,1 fokos Dunában. A hölgyek elitversenyében két magyarért szoríthattunk: Vanek Margit és Szalay Szandra szerdán, az aquatlon-vb-n már megmutatta, mire képes, akkor ők ketten végeztek az első helyen. A triatlonban azonban már nehezebb feladat várt rájuk.

Az első 750 méter teljesítése után az amerikai Sarah Heskins, a brit Helen Jenkins és a szintén amerikai Laura Bennett vitte a prímet, ők 9 percen belül teljesítettek. A hazai versenyzők közül a szerdán aquatlon világbajnoki címet nyert budaörsi Vanek Margit alig 10 másodperc hátrányban a 10. pozícióban ugrott vissza a vízbe, míg az aquatlon vb ezüstérmesét, az oroszlányi Szalay Szandrát 32 mp lemaradással a 42. helyre sorolták ekkor.

A depózás előtti partot érésnél az első három sorrendje nem változott. Heskins 18:04 perccel nyerte az első számot, Vanek Margit pedig a hatodik helyre jött előre, így ő is tagja lehetett a mintegy 20 tagú első bolynak, ami több mint ígéretes volt a verseny későbbi alakulásának szempontjából. Szalay Szandrának nem sikerült feljebb zárkóznia a legjobbakhoz, ő 1:25 perces hátrányban 52. ként ért partot és kezdhette meg a 40 km-es kerékpározást.

A kerékpározás élén a brit Helen Jenkins állt, aki az összetett negyedik helyezettjeként reménykedhetett a világbajnoki éremszerzésben, az összetettben vezető ausztrál Emma Moffat 19, a második új-zélandi Andrea Hewitt 67 (!), a harmadik svéd Lisa Norden 44 másodpercnyi hátrányt szedett össze.

Vanek a negyedik körig kiválóan tartotta magát, aztán a kanyargós pálya sokat kivett belőle, leszakadt, és az ötödik kör végén már 1:11-es hátránya volt. Az utolsó kör végén a svájci Nicola Spirig szállt le elsőként a nyeregből, megelőzve Ricarda Lisket (német), és az amerikai Jillian Petersent. Vanek a 49., Szalay az 58. helyen állt.

Következett a futás, ahol már egyértelművé vált, Hewitt kiszállt a világbajnoki címért folytatott harcból. Az ausztrál Emma Snowsill előnye behozhatatlanná duzzadt, Emma Moffat, Helen Jenkins és Lisa Norden azonban óriási harcban állt egymással az üldözőboly élén.

Egy körrel a befejezés előtt a vezető ausztrál mögött bő másfél perccel még mindig nem dőlt el semmi, a hajrában aztán Moffat kicsit erőltetett mozgással, de lehajrázta ellenfeleit és honfitársa mögött a 2. helyen ért célba, összesítésben pedig megvédte címét.

A harmadik helyen célba érkező Spirignek is sokat kamatozott a harmadik hely, mert így összesítésben vb-ezüstöt szerzett, a bronzérem pedig a svéd Lisa Norden nyakába került. Vanek Margit a 46. helyen ért célba, Szalay Szandra nm fejezte be a versenyt.

Az lett volna a legjobb, ha a versenyt és a világbajnokságot is megnyerem ? mondta mosolyogva Emma Moffat, aki másodikként ért célba, de ez számára vb-aranyat jelentett. ? A lényeg, hogy bejött a taktika, így aztán a második hely is elég volt. Arra nem számítottam, hogy ennyi vetélytársam marad a hajrára, de végig erre tartalékoltam az erőmet, s végül megcsináltam a sprintet. A pálya nagyon technikás volt, borzasztóan rossz útviszonyokkal, engem leginkább Hamburgra emlékeztetett. A szombati nap után nagyon féltem, hogy rossz időnk lesz, de megkönnyebbültem, mert javult az időjárás. Most, hogy vége az idénynek, kihasználom az első magyarországi látogatásomat, s a Balatonhoz is elmegyek.

A budapesti döntő győztese, Emma Snowsill elsősorban arra panaszkodott, hogy sok problémával küzdött egész szezonban, s csak az utolsó hetekben sikerült felvennie a ritmust. ? Nagyon nehéz volt az úszás és a kerékpározás, de aztán alaposan megtoltam a futást Mindent beleadtam, végigsprinteltem a távot, nem volt mit vesztenem. Nem láttam a többieket, nem foglalkoztam velük, csak a célba érkezés után tapasztaltam, hogy ennyire elhúztam. Először vagyok Magyarországon, este felmegyek a várba a borfesztiválra. És még vár rám egy olasz- vagy spanyolországi nyaralás.

ITU Dexto Energy Triathlon triatlon-világbajnokság ? nők: 1. Emma Snowsill (ausztrál) 1:49:43, 2. Emma Moffat (ausztrál) 1:51:26, 3. Nicola Spirig (svájci) 1:51:28? 46. Vanek Margit 1:57.31, míg Szalay Szandra helyezetlenül zárt. A pontverseny végeredménye: világbajnok: Emma Moffat (ausztrál) 3806, 2. Nicola Spirig (svájci) 3413, 3. Lisa Norden (svéd) 3390 pont. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Szóljon hozzá!