ZETApress

hírportál

XTERRA Canada

Ismét Kanadában az XTERRA! Több éves kihagyás után ismét világkupa futamon indulhattak a kontinens legjobb terepversenyzői ? az XTERRA történetében az egyik legnehezebb pályán ? tudatta a Terepsport.hu.

Sprint befutóval győzött Middaugh a kőkemény terepen. A kiélezett küzdelmet a nőknél Melanie McQuaid, a férfiaknál Josiah Middaugh nyerte ? utóbbi a futásnak köszönhette a győzelmét, hiszen egészen a befutóig szoros és változó volt a versenyben vezetők helyzete. A fotók az XTERRA felvételei.

Az 1500 m úszás, 38 km terepkerékpár és a 11 km terepfutás a lehető legnehezebb nyomvonalakkal, a kanadai sziklás, fenyőerdei terepen ? erősen megrostálta a mezőnyt. Az indulók között volt Conrad Stoltz is, aki kiváló úszást követően nehezen boldogult a terep nehézségeivel é nem tudott felzárkózni az élen haladókra ? ez pedig nála nagyon szokatlan.

Middaugh így nyilatkozott a kerékpáros pályáról: ? A felfeléken nagyon jó erőben voltam, főleg a technikás részeket szerettem, ahol el tudtam lépni Mike-tól ? de amit a lejtőkön és a hatalmas sziklák között művelt, az hihetetlen volt! Volt olyan ereszkedés, ahol 10 mp előnyből, 40 mp hátrányt szedtem össze, pedig én is eresztettem. Talán ennek a párharcnak köszönhető, hogy elléptünk a többiektől. Inspiráló volt! Az egyik legjobb monti pálya, amin valaha versenyeztem.?

Vine fél perc előnnyel ment futni, de Josiah az US egyik legjobb terepfutója, így nem könnyen, de a 3. km-nél utolérte riválisát. Onnan pedig fej fej mellett haladtak egészen az utolsó 1,5 km-ig, ahol egy meredek, köves emelkedőn a fiatal amerikai ellépett kanadai riválisától és megszerezte a győzelmet.

A női versenyben a háromszoros világbajnok McQuaid az úszás után 3 perc hátránnyal indult Christine Jeffrey után (aki nem mellesleg a férfiak előtt lépett partra!), de hihetetlen erőt adott neki a hazai közeg és a számára jól ismert pálya. A férfiakkal közel azonos időt tekerve nem is lehetett kétséges, hogy a versenyt megnyeri ? de igazi sportemberhez méltóan a futásban is a legjobb időt teljesítette.

A versenyen a világkupa futam mellett számos családi program is népszerűsítette az outdoor sportolást és az egészséges életmódot. Legközelebbi versenyek a kontinensen: XTERRA US és XTERRA világbajnokság, ahol idén ismét magyar indulóknak is drukkolhatunk.

Eredmények: Férfiak: 1 Josiah Middaugh USA, 2. Mike Vine CAN, 3. Branden Rakita USA. Nők: 1. Melanie McQuaid CAN, 2. Christine Jeffrey CAN, 3. Danelle Kabush CAN.

Szóljon hozzá!