ZETApress

hírportál

Pénteken rajtol a Szupermaraton

Csütörtök délután 5 órakor a győri Sportcsarnokban tészta-partival indul az idei, három országot átszelő Samsung Szupermaraton. Az ünnepélyes megnyitó a Nagycsarnokban és környékén lesz este 7-től 8 óráig. Bemutatják a védnököket és szponzorokat, köszöntők hangzanak el, kulturális- és sportbemutatókban, tűzijátékban gyönyörködhetünk. A versenyzőket innen szállítják szálláshelyükre, tudtuk meg a győri sajtótájékoztatón.

Az első versenynapi, pénteki Bécs-Pozsony szakasz 91,6 kilométeres lesz, előtte már fél 5-től fél 6-ig reggelizhetnek a résztvevők. 6 órakor indulnak a bécsi rajthelyre a győri Egyetemi Sportcsarnok parkolójából. Rajt reggel 9-kor Ausztriában, a bécsi Práter, Ernst-Happel Stadionban, cél este 8-ig Szlovákiában, Pozsony Főterén. A második versenynap rajtja reggel 8-kor Pozsonyban, ahonnan a győri Rába Quelle Élmény- és Gyógyfürdőbe szombat este fél 7-ig kell beérkezni. A táv 84 kilométer. A harmadik versenynapon, vasárnap a 63,7 kilométeres Győr-Tata szakaszra kerül sor, mely 10 órakor rajtol az Élmény- és Gyógyfürdőből. A Tatai Edzőtáborba 17 óra 20 percig kell megérkezni.

Hétfő reggel negyed 10-kor innen indul az 59,7 kilométeres Tata-Budakeszi szakaszra a mezőny. Cél Budakeszin, a Knáb János úti Általános Iskolában délután fél 5-ig. Innen kedd reggel 9-kor indulnak az utolsó, 21,09 kilométeres Budakeszi-Budapest szakaszra. Cél fél 11-ig a városligeti Kós Károly sétányon. A záróünnepség és díjkiosztás délután 3-tól 5-ig lesz a SYMA Csarnokban, melyet virsli-parti követ.

A rendezvény múltja

A rendezvény ötlete a Bécs-Budapest Világkiállítás közös megrendezéséhez kapcsolódott. A Világkiállítás elmaradt, feledésbe merült, de a versenyt 1990 óta ez ideig 17 alkalommal rendeztük meg eredményesen. Az első évben nyolc országból 308 fő, az elmúlt évben 13 országból több mint 1000 fő indult, és a rendezvény színvonala évről-évre nőtt. A határokon átnyúló sportesemény részese volt és a sport eszközeivel segítette azt a folyamatot, melynek során országunk az 1989. évi ?határnyitástól? az Európai Unióba belépésig megtett. Kontinensünk számos országából érkező versenyzők révén a rendezvény európai eseménnyé vált, és szimbolikusan egy határok nélküli Európát jelképez. Az esemény történetében az elmúlt évben jelentős változás, hogy harmadik Európai Uniós tagállamként Szlovákia és annak fővárosa Pozsony is bekapcsolódott a rendezvénybe.

Az egyéni versenyben a résztvevők száma az elmúlt évek során nem növekedett, de színvonala fokozatosan fejlődött a hazai és külföldi szupermaratoni világnagyságok részvétele következtében. Kezdetben a nagy kihívás a nem kellően felkészült amatőröket is vonzotta, azonban a későbbiek során belátták, hogy a Bécs-Budapest Szupermaraton teljesítése nagyon kemény felkészülést és speciális képességeket igényel. A nőknél kiemelkedett Vass Márta és a német Maria Bak az ultrafutás világklasszisa, akik négy-négy alkalommal győztek, a férfiaknál Bogár János, aki hat, és Vozár Attila, aki három alkalommal diadalmaskodott. Az elmúlt években a lengyel szupermaratonisták részvétele színvonalasabbá tette a versenyt, és közülük Tomasz Chawawko 2003-ban és Jaroslaw Janiczki az elmúlt két évben győzött.

Csapatversenyben a résztvevők száma megháromszorozódott, a kezdeti 55 csapatról 167-re emelkedett, és a mezőny színvonala és nemzetközi jellege fokozatosan erősödött. Az utóbbi években az amatőrök népes tábora mellett a teljes magyar női és férfi hosszútávfutó élmezőny és több neves külföldi csapat indult. A rendezvényt színesítette az oktatási intézmények, valamint a hazai és külföldi fegyveres testületek és élsportolók csapatainak részvétele. Az elmúlt évben bekapcsolódtak a rendezvénybe a szlovák csapatok is, akik eredményesen szerepeltek.

A nemzetközivé bővült, egyre népszerűbb és növekvő létszámú kerékpáros túra kilencedik alkalommal és a görkorcsolyások hetedik alkalommal csatlakoztak a Szupermaratonhoz. Évről-évre nőtt az elő- és kísérőversenyek, valamint az ezeken résztvevők száma. Több tízezren kapcsolódtak az eseményhez, és az útvonalon a rendezvény sportfesztivál jelleget öltött. A további érdekességekre később visszatérünk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Elrajtol a Szupermaraton

Szóljon hozzá!