ZETApress

hírportál

Ötvenezer karcsapás

Elmarad a Balaton-átúszás, írtuk meg egy héttel ezelőtt. Szombaton Mányoki Attila az időjárás szeszélye miatt nem állhatott rajthoz. Szerencsére holnap jobb lesz az idő, így délután fél 3-kor Kenesén, a Hotel Marina Port strandján vízre száll. A cél Keszthelyen lesz, ahová szombat délben érkezik.

A Balaton keleti és nyugati csücske között mintegy 75 kilométer a távolság. Ennek az útnak a megtételére vállalkozik úszva a zalaegerszegi sportoló. A világ számos, rangos hosszútávúszó megmérettetésén aratott sikere után elhatározta, hogy idén hazai pályán száll vízre. Az embert próbáló vállalkozás célja, hogy a balatoni sport népszerűsítésén keresztül felhívja a figyelmet a Balaton térségének egységére.

A Balaton hosszában történő átúszása elsőként Szénási Imrének sikerült, aki ? bár az egyik lábára béna volt ? 1961. augusztus 28-29-én 36 óra 39 perc alatt jutott el Balatonkeneséről Keszthelyre. 2002-ben egy 31 éves fiatalember is megpróbálta hosszában átúszni a Balatont, ő azonban Révfülöp után feladta. Keszthelyről indult, és Balatonaliga lett volna a cél. A korábbi sportoló gyorsúszásban, az utóbbi úszó mellben próbálkozott. 2005. májusában Carlos Pena spanyol környezetvédelmi aktivista négy nap alatt úszta át hosszában a Balatont. A Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Integrációs Kht. valamint a Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Vízirendészet akkor is közösen támogatták az eseményt.

Az embert próbáló vállalkozás célja, hogy a balatoni sport népszerűsítésén keresztül hívja fel a figyelmet a Balaton térségének egységére. A sportember nem áll meg a megyehatároknál, mint ahogy a jó ötleteknek, a helyi, regionális és országos szintű összefogásoknak is természetes egységekhez, közösségekhez kell alkalmazkodniuk. A Balaton térségének nagy tartalékai vannak, de kiaknázásuk csak úgy lehetséges, ha az érintettek össze tudnak fogni a tó érdekében, és tovább erősítik az ország talán egyetlen természetes, azaz nem statisztikai régiójának egységét, a Balaton környékének identitását. E kiemelkedő esemény is azt bizonyítja, hogy a sport, a tájak vonzereje, a színvonalas rendezvények és a tenni akarás képes összekötni az embereket és a településeket, segíteni őket közös érdekeik felismerésében és céljaik megvalósításában.

Az úszó a szükséges engedélyek beszerzésében, szervezési munkákban, illetve a sajtóval folytatott kommunikációban kapott segítséget a Balaton Fejlesztési Tanácstól és a sporteseményt hivatalosan megrendező Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht-tól. A Balatoni Vízirendészettől és a Hajózási Felügyelettől kellő időben megérkeztek a szükséges engedélyek, a várható időjárásról pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriuma ad rendszeres tájékoztatást. A segítő személyzet egy vitorlással, illetve a Velence 25 típusú első magyar elektromos yachttal kíséri az úszót.

A már említetteken túl nagyon köszönjük az alábbi szervezetek támogatását: Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége, Elektromos Hajó Fejlesztési Kft. Hotel Marina Port, Keszthely Város Önkormányzata, Nők a Balatonért Egyesület, Pölöskei Szörp, Zalaszám Informatika. Nélkülük ez a hosszútávúszás nem jöhetett volna létre.

Mányoki Attila

A 34 éves zalaegerszegi úszó 1989-től vesz részt nyíltvízi úszóversenyeken. Az első nemzetközi versenyén, Görögországban mindjárt a 2-ik helyen végzett 35 km-es távon. 1993-tól már rendszeresen szerepel Világkupákon, de jobbára a 25 km-es, illetve ennél nagyobb távokon indul. Számos nagy nemzetközi meghívásos versenyen vett részt, így európai helyszínek mellett úszott Argentínában, Brazíliában, Egyiptomban, Kanadában és az USA-ban is.

Természetesen minden esetben különböző nyíltvízi környezetben, tóban, folyóban, tengerben, vagy óceánban próbálkozott. 1997-ben szerepelt a jelenlegi leghosszabb távú versenyen Argentínában, ahol 88 km-es távot kell leküzdeni a Paraná folyóban. 2003-ban részt vett a világ legnehezebb versenyének tartott Atlantic City erőpróbán, ahol 39 km a táv az óceánban. Mindezeken túl a legbüszkébb arra, hogy eredményei elismeréseként Görögországban Koroni városa díszpolgári címet adományozott neki.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Meghiúsult a Balaton-átúszás

Szóljon hozzá!