ZETApress

hírportál

2. nap a triatlonon

A Jabil-Fut a város után holnap már jönnek az elődöntők. A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál mai Jabil Napján ismét a szabadidőport, ezúttal a futás kapott főszerepet – tudatták sajtósaik. A tegnapi nyitónapról idekattintva olvashatunk.

A hétvégi nemzetközi versenyekre, a 25. világkupára és a Junior Európa-kupára 35 országból mintegy 350 sportoló érkezett a Tisza-partjára. Az elődöntőket július 06-án szombaton, míg a döntőket a 07-ei zárónapon rendezik meg.

A nap sportos eseményét a Jabil-Fut a város nevű program jelentette, melynek során a nem kevesebb, mint 882 zömében amatőr sportember 1 kilométert teljesíthetett a hétvégi nemzetközi versenyek futópályáján. A célba érkezésnél ezúttal is járt a tombolaszelvény, és a névadó Jabil Circuit Magyarország Kft. jóvoltából valamennyi futó kapott egy emblémázott pólót is ajándékba.

Világkupa-győztesekkel a mezőnyben

A jubileumi világkupa mezőnyében kilenc honfitársunkért szurkolhatunk, köztük a párizsi olimpia indulójáért, Kuttor-Bragmayer Zsanettért és a többszörös olimpikon Kovács Zsófiáért. A két elődöntőből a legjobb 14-14 jut a döntőbe, míg a fennmaradó két helyre a további két legjobb időt elérő versenyző kerülhet be. Ellenfélből akad bőven. Az amerikai Summer Rappaport, az ausztrál Emma Jeffcoat, a brit Vicky Holland már nyert világkupát, és többször álltak a dobogó alsóbb fokain is. A francia Ilona Hadhoum junior világbajnok volt pár éve, a németek  közül az egyaránt jó formát mutató Marlene Gomez-Göggel,  Lena Messner, vagy Annabell Knoll érhet oda ismét a legjobbak közé.

Az olimpiai felkészülésben a tiszaújvárosi egy igen fontos állomás lesz, hiszen a hamburgi váltón kívül már nem lesz több lehetőség tesztelnem a formát. Az első háromhetes magaslati edzőtábor után mondhatom, hogy igen jó állapotba kerültem, amit bizonyít a legutóbbi francia GP-n elért 5. helyem. Egy lazább hét után bízom benne, hogy hétvégére még tovább frissülök, és idén akár a dobogóra is sikerül felállnom – mondta Kuttor-Bragmayer Zsanet, a Ganzair Team Újbuda sportolója.

Olimpiai főpróba hazai környezetben

A magyar férfi kontingens nyolc főt számol, soraiban a címvédő és szintén Párizsra készülő Lehmann Csongorral. A három elődöntőből egyenes ágon 9-9 sportoló kvalifikál, valamint a legjobb három további idő gazdái is ott lesznek a vasárnapi folytatásban. Vetélytársból itt is akad bőven. Az ausztrál Callum McCulsky világkupát nyert idén Mexikóban, a francia Maxime Hueber-Moosbrugger-t a világ legjobb triatlonos futói között tartják számon, a brit Connor Bentley U23-as világbajnok, Kiss Gergely U23-as vb-ezüstérmes, a francia Paul Georgentum U23-as vb-bronzérmes, de a spanyol Genis Grau és az amerikai Chase McQueen is állt már dobogón a nagy megmérettetéseken.

Egészen kicsi koromtól a tiszaújvárosi triatlonban élek, végig jártam valamennyi korosztályt, közben pedig rendkívül sok csodálatos élménnyel gazdagodtam. A sok éves élménysorozat csúcsára tavaly értem fel, amikor is megnyertem a hazai vk-t.  Idén úgy alakítottuk a felkészülést, hogy a tiszaújvárosi világkupa kiemelt szerepet kapjon.  Én mindig azzal a céllal állok oda, hogy ha minden klappol, akkor dobogón végezzek, világkupa esetén pedig megszerezzem a győzelmet.  Címvédőként persze nyomás is van rajtam, de óriási plusz erőt ad a minden szempontból ideális tiszaújvárosi környezet. Örülök, hogy itt, ilyen nyugodt körülmények között tarthatom meg az olimpiai főpróbámat! –  fogalmazott Lehmann Csongor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub élversenyzője.

Negyvennél több magyar junior az Európa-kupán

A junior Európa-kupán – kihasználva a hazai verseny adta lehetőséget – a fiúknál és a lányoknál ugyanúgy húsznál több magyar induló lesz. Ismét rajthoz áll a tavalyi győztes Szalai Fanni és az akkor bronzérmes Kropkó Márton. A Tiszaújváros központjában megrendezendő holnap délutáni – a juniorok 12 órakor, a világkupa indulói 14:45-kor kezdenek – elődöntőkben, majd a 30-30 főt számláló másnapi döntőkben egyaránt sprint távot (750 méter úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás) kell teljesíteniük a részvevőknek.

A 07.06-ai szombati kínálat

A Triatlon Fesztivál szombati, INNO-COMP Napjának a programja a Tiszaújvárosi Turista Triatlon elnevezésű Kombinált teljesítménytúrával indul, melynek során 10 km gyaloglás, 7 km evezés és 25 km kerékpározás vár a 2-4 fős csapatokra.

A városi Dísztónál 10 órakor kezdődik a Bogratlon Bográcsfőző Fesztivál.

A Triatlon Junior Európa-kupa női és férfi elődöntői 12 órakor, míg a világkupa női és férfi elődöntői 14:45-kor kezdődnek.

18 órakor a Tiszaújvárosi Gimnasztráda Csoport tart bemutatót, majd 19:45-től Herceg, 20:30-tól pedig a TNT lép fel a főtéri nagyszínpadra. A nap befejezéseként 22 órakor kezdődik az utcabál Péter Attilával.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Juniorok Európa-kupája | ZETApress

Szóljon hozzá!