ZETApress

hírportál

Triatlonról a Kopaszi-gáton

Új korszak kezdődik a triatlonban Magyarországon. Sikersportággá válhat nálunk a triatlon, a hazai szövetség nem titkolt célja, hogy az idei legyen a válogatott eddigi legsikeresebb olimpiai szereplése.

Jók az esélyek, a világ élmezőnyébe tartoznak a magyar versenyzők, a férfiaknál Magyarország a második legerősebb nemzet a világranglistán a párizsi olimpia előtt két hónappal. Sikersportág lehet a triatlon a szabadidősport területén is, a 2024-es szezontól kezdődően megnyitották a versenyeket. A Próbáld ki a triatlont! című 12 állomásos sorozat végre lehetőséget teremt az szabadidő-sportolók számára is, hogy részt vegyenek az úszás, a kerékpározás és a futás hármasára épülő, rendkívül izgalmas és látványos versenyeken, amelyekre korábban csak versenyengedéllyel rendelkezők nevezhettek.

Új korszak kezdődik Magyarországon a triatlon sportágban! – jelentette be Kindl Gábor elnök a Kopaszi-gáti LeBistroban, a Magyar Triatlon Szövetség mai szezonindító sajtóeseményén. Elmondta, hogy minden idők legnagyobb olimpiai delegációjára lehet számítani, hiszen már most biztos három férfi és egy női triatlonos részvétele a párizsi játékokon és ha a mix váltó is megszerzi a kvalifikációt, akkor az még egy női versenyző számára teremt biztos indulási lehetőséget.

Ismerve a magyar triatlonozók virtusát, ha kijut a mix váltó, a csapatszellemük alapján akár pontszerző helyet is elérhetnek, ahogy az egyéni versenyzőink esetében is számíthatunk kimagasló eredményekre – mondta az elnök. – Új korszak indul a triatlonban azzal, hogy az olimpia évében a sportágat kinyitottuk szabadidősport irányába és a Próbáld ki a triatlont program keretében akár versenyengedély nélkül is lehet nevezni a versenyekre – tette hozzá.

Kiemelkedő szerepben lesz a triatlon a párizsi olimpián, a verseny helyszíne ugyanis a Szajna és a folyó partja és hídjai a város szívében, a háttérben az Eiffel-toronnyal. – Irigykedve kérdezik más sportágak képviselői, hogy ezt hogyan csináltuk, de csak azt tudom erre mondani, hogy a triatlon népszerűsége és látványos jellege miatt mindenki, azaz a televíziók, a közönség és versenyzők számára is tökéletes helyszín Párizs és a Szajna – mondta Tóth Tamás, a World Triathlon elnökségi tagja, korábbi olimpikon, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes versenyző. Azt is elmondta, hogy a Szajna vízminőségét a verseny előtti napig folyamatosan vizsgálják és a versenyzők biztonságát figyelembe véve mindent elkövetnek majd, hogy az úszást is meg tudják rendezni. Eső esetén például, ami belemosná a város szennyvizét a folyóba, el tudják halasztani a versenyt pár nappal.

Nyitás a triatlon új stratégiája, amely nyitást jelent a regionális együttműködés és a szabadidősport irányába is. Friendship Series néven közös versenyrendszert hirdetett a magyar és a román triatlon szövetség, amelyhez számtalan ország szövetsége jelezte csatlakozási szándékát. Nyitás a szabadidősport irányába, hogy az idei szezontól versenyengedély nélkül is el lehet indulni a hivatalos versenyeken.

A triatlon rendkívül népszerű minden korosztály számára, a nyitás lehetővé teszi, hogy akár több ezren induljanak egy-egy versenyen. Az úszás, a kerékpározás és a futás ötvözetére épülő sportág népszerűségét éppen az adja, hogy rendkívül egészséges, az állóképességi kihívás mellett rengeteg izgalmat és élményt jelent az amatőrök, köztük a 6 évesnél idősebb gyerekek számára is. Természetesen itt is a biztonság az első, így minden korosztály számára meghatároztuk, hogy milyen távokon nevezhetnek a Próbáld ki a triatlon! futamokra – mondta Szieber Ákos, a Magyar Triatlon Szövetség operatív és kommunikáció igazgatója.

A triatlon napjaink egyik leggyorsabban fejlődő olimpiai sportága, világszerte csaknem 150 országban rendeznek versenyeket. Magyarország a versenyszervezésben is fontos szerepben van, június 13-án Paratriatlon Világkupát rendeznek Tatán, majd júliusban a világ legjobb triatlonozóinak szurkolhat a közönség a hagyományos Tiszaújvárosi Világkupán.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mától triatlon ünnep | ZETApress

Szóljon hozzá!