ZETApress

hírportál

Mentsük meg a pisztrángost!

Idén immár tizenegyedik alkalommal indul útjára a Parlament elől augusztus 25-én a Magyar Borok Útja Rallye, hogy három nappal később ugyanoda érkezzen vissza, írtuk meg néhány héttel ezelőtt. A ma déli sajtótájékoztatón a Gundel étteremben a teljes programot megismerhettük Regőci Attila főszervező és Ferjáncz Attila versenyigazgató előadásában. Most is, mint annyiszor Izrael magyarországi nagykövete is megtisztelte a rendezvényt.

A mezőny a szombaton átadott M6-os autópályán hajt le Dunaújvárosig. A pályamatricát az Állami Autópálya Kezelő Rt. adja mind a száz darab ezernégyes Ford Fusion személykocsihoz. A versenyzők a régi Hatoson mennek tovább Paksra, ahol ügyességi versenyszámokban mérik össze tudásukat. Innen a szekszárdi Duna-hídon áthaladva jut el a mezőny Kiskőrösre. A 360 kilométeres első napi táv végállomása Debrecen lesz. A részeredményeket a nehéz nap estéjén az Aquaticum Hotel uszodájában, fürdőruhában hallgathatják meg a résztvevők. B. Tóth László, alias Cintula gondoskodik idén is arról, hogy legyen zene füleiknek.

A második nap reggelén Nyíregyházán át Tokajba indulnak. Itt nyolc pincészet termékét kell végig kóstolniuk a mitfárereknek, hogy a borfelismerési versenyen értékes pontokat szerezzenek. A Park Hoteltől irány Szilvásvárad, ahol pisztrángozhatnak is a palotaszállói éjszakai alvás előtt. Itt is lesznek ügyességi versenyek, lesz zsákba futás, meg szembe köpősdi. (Vagy lehet, hogy szem bekötősdi? Nem hallottam jól.)

Hazafelé csúszkálhatunk

Vasárnap reggel a gyönyörű bükki és mátrai utakon jönnek Felsőtárkányon, Egeren és Verpeléten át Gyöngyösre, ahol a Danubia Hotelben pihenhetnek meg. Innen már csak rövid út vezet a Hungaroringre, egy tanpályai csúszkálásra. Felborulni tilos, bár a létesítményt az Allianz Hungária Biztosító üzemelteti. Ők biztosítják a résztvevőket is. Aki túléli az ezer kilométer körüli autózást, és befut vasárnap délután a Kossuth Lajos téri célba, az este a Gundel étterembeli díjkiosztón ünnepelheti a jól végzett robogást.

A prezentáció végén Herényi Károly MDF képviselő bejelentésre emelkedett. Azt hittük, a frakcióvezetői székéről akar lemondani Dávid Ibolya javára ? mint ahogy ezt a minap az elnök asszony kilátásba helyezte ?, de másról volt szó. A Szinva patak melletti pisztrángos megmentésére agitált. Az árvíz elmosta a haltenyészetet, s tulajdonosán, a jó hírű vendéglősön kéne segítenünk. Már az is hasznos lenne, ha minél többen térnék be hozzá egy jó ebédre, vagy halvacsorára.

Egyelőre nem tudni még, milyen anyagi segítséget kaphat a büszke károsult. Talán az esti tombola bevételének felét szánják majd neki, mivel a másik felét hagyományosan az Összefogás az Egészség Hídjáért Alapítvány számlájára utalják át.

Az Európai Unióban az elmúlt öt évben 17 százalékkal csökkent a közúti balesetben elhunytak száma, nálunk viszont ugyanez öt százalékkal emelkedett, tudtuk meg Horváth Zsolt Csabától, a GKM két hete még hivatalban lévő helyettes államtitkárától. Ezzel a versennyel arra hívjuk fel a figyelmet, hogy körültekintő közlekedéssel a tendencia megfordítható az előttünk álló öt esztendőben. Megszívlelendő gondolatok, annyi szent!

Nem tudjuk még, ki lesz a verseny háziasszonya. A szerencsés hölgyet öt jelöltből választják ki az elkövetkező két hónapban. Arcát, nevét augusztus 18-án délben ismerhetjük meg a Gundel étteremben. Ekkor kerül majd sor a rajtszámok kisorsolására is. Az ittinereket ? amelyből egy komoly rallye versenyen dolgoznak ?, a rajt előtti délutánon osztják ki REGŐ Kft-ben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Fordokkal a Borok Útján

Szóljon hozzá!