ZETApress

hírportál

Megmentett kiskutyák

Dajkakutyához kerültek a zacskóban fára akasztott újszülött kiskutyák ? tudatta az Orpheus Állatvédő Egyesület. Segélykérést kaptak, ami szerint egy külvárosi élelmiszerbolt oldalában, a bicikliút mellett, a fűbe dobott egy ismeretlen állatkínzó 3 darab párnapos kiskutyát.

Mint kiderült, a földre egy zacskóból tette ki egy járókelő a piciket (hogy meg ne fulladjanak a zacskóban)… Ami biztos: mindkét helyen kihűlés és éhhalál fenyegette a az újszülött kiskutyákat. Az ügyben állatkínzás bűncselekmény miatt rendőrségi nyomozás indult, a megmentett kutyusok az Orpheus Állatvédő Egyesület gondozásában lévő dajkakutyához kerültek.

Seres Zoltán, a szegedi székhelyű egyesület vezetője elmondta: a kegyetlen tett bűncselekmény, amiért a hatályos törvények szerint három évig terjedhet a kiszabható börtönbüntetés. Fontos lenne, hogy a házi kedvenceket a gazdák ne engedjék szaporodni, hiszen így megelőzhetőek lennének az ilyen durva emberi tettek. A háziállatokért minden esetben a gazda a felelős. Ha bárki látott valamit vagy tud az eset részletei kapcsán bármit, az a hatósággal tudassa azt. A weboldalon nézhetők meg az örökbe fogadható kiskutyák, velük együtt utcáról megmentett sorstársaik is gazdit keresnek.

Sziszi is jó gazdihoz került

Négy éve hoztam el a kis termetű kutyust az Illatos útról ? mesélte a terézvárosi nyugdíjas asszony. El volt törve a medencéje, mert kiszaladt az útra, s egy motoros elütötte. Meg kellett műteni, szegek kerültek a csontjaiba. Azóta fél az autóktól is, a járdáról folyton megugatja őket. Nem haragból teszi, hanem segélykérően, mintha csak azt mondaná nekik: ne bántsatok! A járókelőket barátságosan körbeszimatolja, várja szerető simogatásukat. Nem csak szoba-, de járda-tiszta is, mindig a lefolyó felett végzi el a kis- és nagy-dolgát.

Az Fővárosi Állategészségügyi Szolgálat nagyon gáláns volt az örökbefogadóval. Egy pórázt, egy nagy doboz gyógyszert és egy nagy zsák tápot adtak Sziszivel, s félév után meg is látogatták új lakhelyén. Ez a félév viszont elég nehéz volt az új gazdinak: ölben kellett lehordania kedvencét a 4. emeletről, de megérte! Ma már boldogan sétálnak együtt naponta négyszer is, mert kora reggel, délben, délután 5-kor és este 9-kor viszi le gazdája. Este a Csengery utcától a Corvin Áruházig mennek, s a hosszú séta után Sziszi nyugodtan alszik reggelig az előszobai kosarában.

Sziszi sosem ugrik fel a szobai ágyra és fotelba, de ezt talán a négy évvel ezelőtti hasi sérülésének és műtétének köszönheti. Egy ideig a szobába sem akart bemenni, s amikor gazdasszonya ölben bevitte, láthatóan rosszul érezte magát. A változást aztán egy esőben végzett séta okozta. Hazatérésük után a gazdi megtörölgette a sáros kutyalábakat, s láss csodát! ? Sziszi boldogan rohant a szobába. Ekkor értette meg az asszony, hogy eddig is a lábtörlésre várt, így szokta meg előző lakhelyén. Azóta minden séta után megtörli Sziszi lábát, s a kutyus boldogan követi a szobába jótevőjét.

1 hozzászólás

  1. Vannak az életnek szebb pillanatai is! Örömmel olvastam Sziszi kutya szívmelengető történetét. Végre egy történet, mely nem gyilkosságokról, nem szörnyűségekről szól, mert vannak az életnek szép oldalai is. Igazán csak megköszönhetjük azoknak, akik szerencsétlenül járt állatot fogadnak be, mert ez egy nemes cselekedet. Igen, a velünk élő állatok, de még a növények is megérdemlik, hogy gondoskodjunk róluk!

    Nagyon szomorú, amikor arról olvasunk, hogy elefántokat mészárolnak le, amikor halomra ölik a fókákat, de már az is felháborít, amikor harci kutyákat engednek egymásnak és fogadnak rájuk. Ám vajon karácsony előtt elgondolkodunk-e már azon, hogy ugyanezt egy szerencsétlenül járt emberrel megtehetnénk-e, hiszen sok embert nem az ital visz az utcára, hanem egy rossz lépés, egy rossz házasság, egy betegség. Pedig ők is megérdemelnék, hogy legalább pár szót váltsunk velük, vagy néha egy kis ajándékot adjunk nekik!