ZETApress

hírportál

Állati gyerekcsínyek?

Állati gyerekcsínySok gyermek a nyári szünidő nagy részében felnőtt kontroll nélkül van egész nap az utcán, mely aggályos lehet a saját, a társak és a környezetük élőlényei biztonsága kapcsán ? adta hírül az Orpheus Állatvédő Egyesület. Egyes állatokkal szembeni, játéknak induló cselekmények durva állatkínzásba is torkollhatnak.

Az állatkínzás bűncselekmény, melyért az új Btk. szerint holnaptól már 12 éves kortól rács mögé kerülhet az elkövető. A gyerekek által elkövetett állatkínzások akár kósza bogárgyűjtéssel kezdődhetnek, melyeket a játék végén szabadon engedés helyett zacskóba zárva hagynak az utcán vagy extrém módon agyontaposnak. Aztán ott vannak a bokrokon sütkérező szitakötők, melyeket gyakran és előszeretettel fognak meg és unalomból szétszaggatnak.

Sok gyermek kedvelt időtöltése a tóparti horgászás, ahol a zsákmány nem élelmezési céllal, hanem időtöltő játékokra kerül felhasználásra. Gyakran szednek össze a gyerekek bokrok aljáról, fészekből kiesett madárfiókákat is, melyek a gondatlan kezelés végett hamar elpusztulnak. Nyáron sok udvarban kutyaalmok picinyei, cicakölykök válnak gyerekek játékos pusztításának martalékává. Az állatokat extrém esetekben kötélre kötve fellógatják, vagy botokat szurkálnak beléjük vagy egyszerűen felboncolják a szerencsétleneket. Sajnos az elmúlt tizenöt év témához kapcsolható és megismert történetei sokkolóak.

A macska visszamar!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy a házak kerítésén keresztül kutyákat ? macskákat gyakran botokkal és kövekkel dobálnak meg gyerekek. A nyári szünidőben a gyerekeket ért állattámadások (tépéses és marásos sérülések) veszélyeit se hanyagoljuk el. Minden háziállat által okozott sérülésért az ember a felelős. Az sem utolsó szempont, hogy az ismeretlen állatok harapása végett fertőző betegségeket szedhet össze az elkövetőből születő áldozat.

Az állatok által vagy állatok ellen irányuló nyári gyerekbajok kapcsán is a legjobb lenne a felvilágosítás és a megelőzés. Az Orpheus Állatvédő Egyesület javaslata az, hogy magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy a természetben és a környezetben élő állatok is érezni és szenvedni képes élőlények, megóvásuk mindenkinek az érdeke. Emellett mindig legyen felnőtt kontroll a gyerekek mellett, hiszen gyakran a fájdalmas események tudatlanságból és kíváncsiságból erednek.

0 hozzászólás

  1. Nagyon megindító cikk, és bizony a gyermekeket nevelni kell arra is, hogy miként bánjanak az állatokkal. A szitakötő és a többi védtelen kis rovar se legyen áldozata a gyermeki kíváncsiságnak! Az pedig tényleg mindennek a teteje, hogyha kiscicákat, vagy kiskutyákat bántalmaznak a gyermekek. A szülők, nevelők felelősségét számon kell kérni, ha ilyesmi megtörténik.

    Érdekes, hogy amikor pl. egy kutya megmar egy gyermeket, soha nem kérdezik, hogy előtte a gyerek zaklatta-e a kutyát… Saját tapasztalatom, hogy a srácok előszeretettel bosszantják a kerítésen belül lévő kutyákat, aztán ha a kutya valamiért kimegy az utcára, bizony előfordul, hogy emlékezni fog a gonoszkodókra…