ZETApress

hírportál

Ki dobta utcára Rodeót?!

Rodeó gazdát keresA kifejlett rottweiler kutya megjelenésétől több lakó pánikba esett Szegeden, a Röszkei utcában, így az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakemberét kérték fel, hogy a közterületen az állatot szedje össze ? tudtuk meg sajtósaiktól. A kutya adatlapja idekattintva megtekinthető.

Egyre több nagytestű, félelmet keltő állatot engednek vagy dobnak el, hagynak magára. A cselekmény állatkínzás, ami jelen törvények értelmében bűncselekmény, mely 2 évig terjedő börtönnel is sújtható. Az állatvédők legtöbbször megteszik a feljelentést, de az azonosító chip nélküli kutyák gazdái rendszerint nem kerülnek elő.

Éhes, nagytestű kutya utcára dobása büntetendő. Az utcán kóborló kutyák legtöbbször nem okoznak problémát, de pl. ivarzási időszakban vagy amikor táplálékot keresnek előfordulhat, hogy agresszívabbá, támadóvá válnak. Az ember által kimutatott félelem is nagyobb eséllyel idézhet elő kutyatámadást. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület szakembere szerint a háziállatként tartott kutyák emberi felügyelet nélkül hagyása, az állatok utcára dobása felelőtlen cselekmény, ami a 2004. évi X. törvény szerint kimeríti az állatkínzás bűncselekmény fogalmát is.

Jutalom a nyomravezetőnek

Aki úgy gondolja, hogy az utcára dobott kutya a környezetéből (pl. szomszédjától) származhat, az jelezze a hatóságnak a jól ismert 107-es számon a meglévő információkat. Az első hiteles segítő számára az Orpheus Állatvédő Egyesület húszezer forint nyomravezetői díjat ad. A fajtájának megfelelő viselkedésű kutyus egyébként a Ebangyal.hu gazdikereső oldalon örökbefogadót, szerető gazdit keres.

1 hozzászólás

  1. Kinek ártott a szegény kuvasz? – Délelőtt fél 10 tájban a budai Normafa úton sétáltam. Az egyik kertes ház előtt egy járdához húzott kuvasz feküdt kitekeredett pózban az úttesten. Bal hátsó lába vérvoltos volt, egyéb sérülést nem láttam. Ki tudja, mióta hagyták ott mozdulatlanul? Autó ütötte el, vagy agyonütötték, mert kiszökött és megtámadott valakit? A keskeny úton sorra jöttek az autók, de senki sem állt meg mellette. Nem tudom, hol volt a gazdája a balesetkor? Együtt voltak-e, vagy azt sem tudja még, hogy kutyája elpusztult? Akárhogy is történt, a szerencsétlen kuvasz jobb sorsot érdemelt! Kár, hogy gyilkosa otthagyta az út szélén, mert ez nagyfokú lelketlenségre vall!