ZETApress

hírportál

Kutyagyilkos felfüggesztve

Megint megúszta egy állatkínzó. A kutyáját agyonverő fiatalember egy év és három hónapos letöltendő börtönbüntetését másodfokon 10 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre mérsékelték ? derült ki az eheti híradásokból.

A 18 éves Somogy megyei elkövető a saját kutyáját verte agyon fejszével, majd a tetemet az emésztőgödörbe dobta. Egy feljelentést követően hiába ítélte első fokon végrehajtandó szabadságvetésre a Kaposvári Városi Bíróság, a fellebbezést követően a Somogy Megyei Bíróság két évre felfüggesztette a 15-ről tíz hónapra csökkentett büntetés letöltését.

Az állatkínzás háromévi elzárással történő büntethetősége 2004-től hatályos, de eddig még jogerősen senkinek sem szabták ki. Hiába ítélnek el a helyi bíróságok valakit, a megyeiek mindenütt csökkentik és felfüggesztik a végrehajtást. Nemrég egy Fővárosi bírósági indoklásban arra az általános büntetés kiszabási gyakorlatra hivatkoztak, hogy állatkínzásért nem szoktak valós letöltendő büntetést kiszabni. Ha mindenki így gondolkozik, ha egyik büntető tanács sem akar ebben első lenni, az állatkínzás sosem fog abbamaradni!

Nem csak a kutyavilágban, de a rendkívüli eseményeknél is hasonló a bírói gyakorlat. Jó pár évvel ezelőtt valaki kiszúrta a munkagép kerekét, s ezzel gátolta az árvízvédelmi munkát. A nagy felháborodást kiváltó ügyben a helyi bíróság gyorsan ítélkezett: három és féléves börtönbüntetést szabott ki.

Az elkövető fellebbezett, s eltelt vagy négy hónap. Mire másodfokra került az ügy, már az ár is rég levonult. A megyei bíróság a 42 hónapos börtönt hat hónap fogházra mérsékelte. Mivel ezt jó magaviselet esetén harmadolni lehet ? a börtönt viszont csak negyedelni ?, az elítélt kedvezménnyel szabadult. S amíg a korábbi szigorú büntetést elrettentésül szalagcímmel hozták le az újságok, addig a későbbi enyhítést eldugták a sorok között.

Kolontáron és Devecseren egyelőre nem hallunk fosztogatókról, de az ördög nem alszik. Csak remélhetjük, hogy őket nem fogják idő előtt kiengedni a börtönből, s az első fokon kiszabott végrehajtandót nem fogja a másodfok felfüggeszteni. S a közbiztonság javítása érdekében jó lenne végre az állatkínzókat, a kutya- és ló-gyilkosokat is egy-két évre a rács mögé dugni!

1 hozzászólás

  1. Börtön helyett közmunkát! A cikk olvasása közben jutott eszembe néhány gondolat. Ha a bíróságok nem hajlandók letöltendő szabadságvesztést kiszabni, legalább alkalmazzák a kötelező közmunkát, mint büntetést! Képzeljünk: el egy állatkínzót, akit köteleznek arra, hogy a lakhelyéhez legközelebbi állatmenhelyen dolgozzon három hónapig! Biztos, hogy a ?legzamatosabb? munkákat kapná! Vagy egy zebrán gázoló autós köteles lenne abban a kórházban segíteni, ahová az áldozata került. Ötletben nincs hiány, érdemes lenne átgondolni törvényhozói szinten is!