ZETApress

hírportál

Kell-e a ?kólbász? Magyarországnak?

A Pont Műhely Konyha című új előadásában gasztroenterológia és gasztrofilozófiai kérdéseket feszeget. A konyha, mint helyszín, a házibulik illetve a családi élet legfontosabb színtere, ahol a valóban fontos dolgok történnek, és a politika adja az előadás alapmotívumát ? tudatták sajtósaik.

A Pont Műhely alkotói szeretnénk felhívni minden kedves néző figyelmét a következő tényre: a kacagás felold, de nem segít. A paprikás krumpli, amely a darab során készül el, viszont valódi kolbászt tartalmaz, és a nézőt illeti. A Pont Műhely a Konyha cimű január 14-én bemutatandó előadásával folytatni szeretné azt a tizennyolc éve megkezdett színházkészítési hagyományát, melynek lényege a darabnélküliség. Egy tétel, egy séma vonul végig az előadáson, a végső produktumban hallható szöveg pedig a próbákon, a közreműködők szoros együttműködésében alakul ki. Az alaptétel jelen esetben a konyha (gasztronómia), altéma a politika.

A konyha kultúránk alaptere, létünk alappillére. Az egyik leggyakrabban használt munkahely a lakásban. A családi élet középpontja szimbolikus és fizikai értelemben. Egy olyan tér, ahol a közeli együttműködés bontakozhat ki, akár szélsőséges formában. A politika magáért beszél. Harcunk vele folyamatos.

A Pont Műhely nézőit egy zenés, multimediális találkozóra invitálja, amely teret enged a performance-nak, a kortárs zenének, mozgásszínházi elemeket ötvöz animációval és operával. Az előadáson belül a műfajok egyé olvadnak és megszűnnek önállóan létezni, de nem oltják ki egymást.

A Konyha cimű előadás egy szellemi, színházi, zenei kollázs kíván lenni, amely a tönkrement, felismerhetetlenségig roncsolt, és szinte megragadhatatlan erkölcsi normákat vesézi ki a groteszk humor, az irónia, a gúny eszközével, tükröt tartva a ma Magyarországának.

Hunter S. Thomson szerint: Téved, aki azt hiszi, hogy az apokalipszis egy pillanat, máshogy mondva, egy gyors folyamat. Az apokalipszis egy nyúlós, hosszú, kellemetlen, rideg, visszafodithatatlan, lassú folyamat. Úgy pusztul el benne az ember, mint a szerencsétlen dél-amerikai indiánok, akiket a spanyol hódítók lassú tűzön, hosszú ideig sütögettek. Ez a folyamat H.S. Thomson szerint George W. Bush beiktatásával elkezdődött. Az előadás bemutatója január 14-én lesz az újbudai MU Színházban, este 8 órakor. További előadások január 15-én és február 2-3-án, este 8 órakor.

A politika az ember egyik létezési módja, amelyben a kiindulópont az egyének feletti identitás lesz, amely a politikai életet élőket egyesíti. Nem ?én?, hanem ?mi?, nem egyszerűen létezés, hanem együttlétezés, mint egy közösséghez tartozás érzékelt tudata, amely kifejezi a közösség egy időben élő tagjait, valamint a múlt, a jelen és a jövő nemzedékei közötti összetartozást.

Bemutató: január 14-én, csütörtökön, 20 órakor. Szereplők: Baranyi Szilvia, Enyedi Éva, Pereszlényi Erika, Csillag Botond, Varga Balázs, Vicei Zsolt, Márkos Albert, Szesztay Dávid. Zene: Márkos Albert, Szesztay Dávid. Ruha: Sinkovics Judit, video: Mészáros Péter, Flanek Péter, Erdélyi Péter, fény: Payer Ferenc, szcenika: Horváth Árpád, sound: Zságer-Varga Ákos. Munkatársak: Laboda Kornél, Jávor Zsófia, Szegedi-Szabó Béla. Produkciós vezető: Baranyi Szilvia. Rendező: Keszég László. Támogatók: NKA, MU Színház.

Szóljon hozzá!