ZETApress

hírportál

Koncert a kastélyban

Baráti KristófÚjévi ? s egyben születésnapi ? koncert lesz január 3-án, vasárnap este 7 órakor a Gödöllői Királyi Kastély Dísztermében, mert Bogányi Gergely ? akit nemrég a Nemzeti Galériában hallgattunk ? másnap ünnepli a 36. születésnapját ? tudtuk meg Holub Katitól.

Műsoron Ludwig van Beethoven: Kreutzer szonáta és Johannes Brahms: d-moll szonáta. Közreműködik: Baráti Kristóf (hegedű) és Bogányi Gergely (zongora). Jegyár 3000 forint, nyugdíjas-diák: 2000 forint.

Régi vágyam teljesül Gödöllőn az új év kezdetén, végre sikerült összeegyeztetni és együtt játszhatok Baráti Kristóf hegedűművésszel. Büszke vagyok rá, hogy közösen nyithatjuk meg a 2010-es esztendő zenei évadját a Kastély varázslatos Dísztermében. A műsorunk is ünnepi, a hegedű-zongora repertoár legkiemelkedőbb remekműveivel készülünk. Reméljük, hogy Beethoven és Brahms szerzeményei hasonlóképpen gazdag, szép és fontos élményben részesíti kedves Mindnyájukat, mint amelyben minket részesítettek a felkészülésünk alatt ? mondta el Bogányi Gergely.

Kristóf hihetetlenül nagy tehetség. Óriási karrier előtt áll ? mondta Vadim Repin hegedűművész. Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten. Zenész családból származik, édesanyja hegedűs, édesapja csellista. Gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte, ahol 8 évesen lépett először színpadra szólistaként a Maracaibói Szimfonikus Zenekarral. Zenei tanulmányait édesanyjával kezdte, majd Caracasban, Emil Friedman professzor irányításával folytatta. 12 éves korában nyert felvételt a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára, ahol Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei.

Eduard Wulfson Professzor, a Stradivarius Társaság igazgatója 1996-ban fedezte fel őt a párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Hegedűversenyen, és ettől kezdve zenei tanácsadója, szakmai mentora lett. Wulfson a híres orosz hegedűiskola tradíciójának egyik örököse. Tudását, amit tanáraitól, Yehudi Menuhintól, Nathan Milsteintől és Henryk Szeryngtől kapott, adta tovább Kristófnak.

Vendégtanárként részt vett ? Ida Handel, Vadim Repin és Natalia Gutman mellett ? azokon a mesterkurzusokon, melyeket Eduard Wulfson szervezett a Château de Champs-Sur-Marne Kastélyban, illetve a párizsi Sorbonne Egyetemen. Rendszeresen fellép Magyarország és a világ nagy koncerttermeiben, kiváló zenekarokkal, jeles karmesterekkel, ünnepelt előadója jelentős fesztiváloknak. Kristóf a Stradivarius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik, amely hozzájárul előadó-művészetének még teljesebb kibontakozásához.

Szóljon hozzá!