ZETApress

hírportál

Alexandra a Gödörben

Az idén alakult Alexandra Records az évi több mint 50 saját kiadású CD-vel figyelemre méltó kínálatot szándékozik teremteni a hazai piacon. Kiadványai között ismert nagy nevek is szerepelnek, a hazai zenei élet színe-java képviselteti majd magát ? tudta meg Lantai József a minapi, Gödör klubbeli sajtótájékoztatón.

Talán az egyik legnagyobb dobás az Alexandra és az 1G Records 25 lemezes sorozata, melyben a ?80-as évek hazai zenei undergroundjának kiadatlan dalait kínálják a rajongóknak hasonmás kiadványok formájában. A varázs újraéled! Ennek apropóján a Gödör Klubban tartott tájékoztatóval összekötött fesztivál keretében bemutatták a tervezett összeállítást, sőt olyan legendás zenekarokat láthattunk-hallhattunk, mint a Müller Péter Sziámi és az első osztályú vidéki srácok, Trottel, Kézi Chopin, Ági és a Fiúk, Balaton, Kampec Dolores, Vidámpark, Tudósok, stb.

Az ínyencek örömére egy-egy lemez újrakiadása mellett olyan bónusz dalok is megjelennek, melyek eddig nem voltak hallhatók. A sorozat darabjairól a későbbiek folyamán még hírt adunk. A már megjelent Alexandra Records kiadványok közül csemegézni kiemelnék hármat: Auth Csillát, a Kowalsky meg a Vega és a Ganxsta Zolee korongjait.

Auth Csillát nem kell bemutatni a hazai popzenét ismerő/szerető közönségnek, most új lemezzel jelentkezik Nekem így címmel. Hat és fél éve, hogy a legutóbbi lemeze megjelent, de nem tűnt el, csak úgy hozta az élet, hogy várt. Az alkalomra. Az idejére. Hogy ne azért készítsen albumot, mert már túl régi az előző, hanem mert megért rá és mondanivalója van.

Hat saját dal szerepel a lemezen és négy feldolgozás. Feldolgozásokat gyakorlatilag nekem már ?kötelező? énekelni ? mondta Csilla. ? Nem bánom, de ezúttal igyekeztünk olyan dalokat találni, amik nem túlismertek. Így esett a választásunk például egy gyönyörű Tunyogi Rock Band dalra, a Ha szeretnél ma még címűre és ugyancsak ilyen megfontolásból döntöttünk egy dinamikus V?Moto-Rock szerzemény, a Nekem így, neked úgy mellett. A Fújom a dalt régi darab, pár éve meglehetősen átdolgoztuk, de mindenkit megnyugtatok: a szerző, Demjén Ferenc nem csak hogy áldását adta, még meg is dicsérte a végeredményt. Az albumon utolsóként szerepel apukám egy régi dala, nagy kedvencem. Kérek mindenkit, hogy az ereit csak akkor kezdje el felvágni, ha már legalább kétszer meghallgatta a lemezt. Sokat dolgoztunk ezen az albumon, valami értelme csak legyen már ? mondta el Csilla.

Megérdemli a törődést a Kowalsky meg a Vega zenekar 5 év forradalom című koncert DVD-je. Öt év zenei termésének és költői ihletettségű szövegeinek gyűjteménye és senkit se tévesszen meg a zord külső, a fiúk tényleg tudnak! Ha elindítják a DVD-t, garantálom nem fogják a stop gombot keresgélni. Lehetnénk hurrikán, avagy találkozás a Kowalsky meg a Vegával aposztrofálta a kiadó, és valóban így van!

Megdöbbentő az a gondolatiság, az a már-már filozofikus visszafogottság, ami szinte kirobbanni készül a gondosan összerakott, eredeti hangzás mögül. Valami nagyszerű jött létre, műfajilag nehezen meghatározható, leginkább relax rock. Ez a koncert-DVD mindannak összefoglalása, ami eddig történt a zenekar életében, és azok számára, akik mit sem sejtettek erről, nagyon nagyot szól. Ezt valóban meg kell hallgatni, töltse be a szobát, a házat, mindenkit érintsen meg a zene.

Na és nem utolsósorban pedig kedvenc rapperünk, Ganxsta Zolee és csapata is új, igen ütős lemezzel jelentkezett, szókimondó, de kiforrott albummal, ami nemcsak szerintem, nagyon jó! Ugyanaz a lendület, ugyanaz a hajszolt élet, ugyanaz a környezet ? tisztes polgár, de jól játszol, egész demokratának látszol ? és ugyanaz a kézlegyintés: már köt a beton lent, a lábadon, irány a folyó, vagy előbb egy golyó?

Az album nem csupán kiváló dramaturgiával megszerkesztett egységes üzenet, megjelenésében és megszólalásában egyaránt professzionális munka, de megszületése pillanatától a hazai hard core legjobbjai közé tartozik. Érett és pontos, bár kétségkívül vulgáris látlelet egy kétségkívül vulgáris társadalomról. Nem mentes az öniróniától, cinikus és humoros, erőszakos és mélyen együtt-érző, olyasmiről mesél, amit mind tudunk, de sohasem mertünk rákérdezni. Dög az új vezér, ájjá? vigyázzba!

Az Alexandra Records a közelmúltban mutatta be Peller Károly: Ez operett című CD-jét a Divatcsarnokban, az Alexandra Könyvesházban. Erről nemrégiben már hírt adtunk. A pesti ember emlékezetében Divatcsarnokként élő nagy-múltú, impozáns épület most úgy tűnik, végre esélyt kap arra, hogy visszakerüljön a köztudatba. Nemcsak megjelenésében, de programjaiban is egyedülálló helyszín lesz hamarosan a város szívében. Több mint csupán könyvesház! És folytatódnak a bemutatók. Érdemes figyelemmel kísérni! Show must go on!

Szóljon hozzá!