ZETApress

hírportál

Befejeződött az Operaverseny

A kilenc hónapja zajló háromfordulós Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval november 17-én, kedden befejeződött. A döntőt záró díjátadó gálát a Duna Televízió 70, a Mezzo Televízió 39 országban közvetítette élő adásban a Szegedi Nemzeti Színházból.

Fellépett a verseny összes döntőse, akiket a Gála keretében új oldalukról ismerhetett meg a közönség. Az Operaverseny során nagyrészt kortárs operák izgalmas szerepeit alakították, tegnap este azonban klasszikus, ismert áriákat hallhattunk tőlük.

A fődíjakról ? Fabrizio Melano zsűrielnök (a Metropolitan Opera legendás házirendezője) vezetésével ? hét fős nemzetközi zsűri döntött, a Legjobb Produkció és a Legjobb Előadó közönségdíja pedig ismét a közönség szavazatai alapján került átadásra.

Díjazottjaink

Legjobb férfi előadó: Nyári Zoltán Magyarország (David Alagna: Egy halálraítélt utolsó napja ? Debreceni Csokonai Színház ? Rendező: Nadine Duffaut és Tobias Picker: Emmeline ? Dicapo Opera Theatre ? Rendező: Alföldi Róbert). Legjobb női előadó: Kristin Sampson USA (Tobias Picker: Emmeline ? Dicapo Opera Theatre ? Rendező: Alföldi Róbert).

Közönségdíjak

Legjobb előadó: Nyári Zoltán Magyarország (David Alagna: Egy halálraítélt utolsó napja ? Debreceni Csokonai Színház ? Rendező: Nadine Duffaut). Legjobb produkció: David Alagna: Egy halálraítélt utolsó napja (Debreceni Csokonai Színház ? Rendező: Nadine Duffaut).

Mindkét fődíjas második alkalommal vett részt az Operaversenyen. Bár Nyári Zoltán tavaly csupán a második fordulóig jutott, az idei Operaversenyen a zsűri és a közönség egyaránt őt találta legjobbnak. A tenor két versenyszerepben is megmutatkozhatott, hiszen Alföldi Róbert, a New York-i Dicapo Operaház Emmeline című produkciójának rendezője, és a debreceni Csokonai Színház produkcióját (David Alagna: Egy halálraítélt utolsó napja) színpadra állító Nadine Duffaut a második fordulóban egyaránt ragaszkodott hozzá.

Nyári Zoltán 1993-ban szerzett színészdiplomát a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ezt követően kezdett komolyan foglalkozni az énekléssel. 1996 és 2006 között a Budapesti Operettszínház állandó vendégeként musicalekben és operettekben szerepelt. Ma már főként operaszerepeket énekel.

Kristin Sampson, a Legjobb női előadói-díj birtokosa már a tavalyi évben is esélyes volt a fődíjra. A 2008-as döntőben Francesco Cilea Adriana Lecouvreurjének címszerepét alakította a Szegedi Nemzeti Színház versenyprodukciójában. A szopránt azóta a város közönsége is szívébe zárta, hiszen ? visszatérő vendégként ? többször is fellépett már itt.

Tobias Picker: Emmeline-jának címszerepe végül elhozta számára a megérdemelt sikert, s vele ünnepelhetett nem csupán a Dicapo Opera társulata, de maga a szerző is, aki személyesen vett részt darabjának európai premierjén és a Díjátadó Gálán.

Kristin Sampson a Rice University-n és a Sam Houston State University-n végzett. Számos helyen fellépett az Egyesült Államokban, többek között a Santa Fe Opera, a Dicapo Opera Theatre, az Augusta Opera illetve a National Lyric Opera társulatával. Több nemzeti verseny győztese és döntőse (Liederkranz competition, Metropolitan Opera Northwest Regional Auditions, Eleanor Lieber Competition).

A Legjobb produkciónak járó közönségdíjat a debreceni Csokonai Színház versenyprodukciója érdemelte ki. A darab közönsége ? valamint mindazok, akik az előadásokat a Mezzo Televízió közvetítésén keresztül követték ? világpremiernek lehettek tanúi, hiszen David Alagna első operája a Fesztivál keretében került első ízben bemutatásra.

Alagna operáját ? melynek librettója öccsének, Roberto Alagnának, a világhírű tenornak tollából származik ? Victor Hugo azonos című regénye inspirálta. A Nagy Francia Forradalom vérengzéseitől megcsömörlött Hugót erősen foglalkoztatta a halálbüntetés témája, a módszer egyik legkövetkezetesebb ellenzője volt. A darab sikere, s az nézők elismerése igazolja a rendező és a szerző álláspontját, mely szerint a halálbüntetés létjogosultságának kérdése még mindig aktuális, megkerülhetetlen probléma.

Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval 2009-es döntőjének zsűritagjai voltak: Fabrizio Melano, a zsűri elnöke, a Metropolitain Opera házi rendezője; Marton Éva operaénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető professzora; Bátor Tamás, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál igazgatója; Daniele Borniquez, a milánói Scala Akadémia zeneigazgatója; Laurence Dale, az Evian Fesztivál művészeti vezetője; Paul-Emile Geslin, a Mezzo Televízió partnerkapcsolati igazgatója és Stein Olav Henrichsen, a Bergeni Opera igazgatója ? tudatta az Armel Produkció & Sajtóiroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Armel Operaverseny harmadszor | ZETApress

Szóljon hozzá!