ZETApress

hírportál

Jubileumi Cirkuszfesztivál

Cirkuszfesztivál 201410. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál lesz január 9-én, csütörtöktől 13-án, hétfőig a Fővárosi Nagycirkuszban, tudtuk meg ma délután a helyszíni sajtótájékoztatón. A Budapesti Cirkuszfesztivál világszerte számon tartott, rangos esemény ? mondta el Dr. Kriza Zsigmond, a MACIVA ügyvezető igazgatója és Richter József, az FNC igazgatója.

1996-ban mutatkozott be a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amely a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) szakembereinek koncepciója és előválogatása eredményeképpen nemsokára a cirkuszvilág nagy fesztiváljai közé emelkedett, sokan ma már a nagy Monte Carlo-i cirkuszfesztivál mellett a világ egyik legrangosabb fesztiváljaként emlegetik. A Fővárosi Nagycirkusz az igazi magyar kulturális branddé vált fesztivál megrendezésével minden második évben óriási szakmai és közönségsikert arat. Az idei, jubileumi fesztivál a korábbiaknál is gazdagabb programot kínál, közel 20 ország ? köztük a legnagyobb cirkuszhatalmak, így mások mellett Oroszország, Olaszország, Kína, Kuba ? legkiválóbb artistái lépnek fel. A több mint 30 produkció között az ezerarcú cirkuszműfaj valamennyi stílusa bemutatkozik, látványos csoportszámok és művészi kidolgozottságú levegő- és akrobataszámok, állatszámok és komikus produkciók kápráztatják el a közönséget.

A cirkuszművészet és a fesztivál hazai elismerése

Magyarországon az utóbbi években a cirkuszművészet nagy sikereket ért el a társművészetekkel (zene-, tánc- és színházművészet) való egyenjogúsításban. Ezt jelzi, hogy 2011-ben bekerült az előadó-művészeti törvénybe, idén pedig Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvényben önálló művészeti ágként került meghatározásra. A Fővárosi Nagycirkuszt üzemeltető MACIVÁ-t az EMMI nemzeti előadó-művészeti szervezetté minősítette. A kiemelt figyelem jegyében a 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált az EMMI, a Nemzeti Kulturális Alap és a Főpolgármesteri Hivatal egyaránt támogatja. A fesztivál gazdagítja a magyarországi kulturális életet és erősíti a családok közös élményszerzését, továbbá pozitívan befolyásolja a hazánkról külföldön kialakított képet.

Magyarok a fesztiválon

A jubileumi fesztiválon a modern és a klasszikus cirkuszi irányzatok legkiválóbb magyar képviselői versenyeznek a fesztivál legfényesebb díjaiért. Az eddigi fesztiválokon egyszer sem nyert magyar artista, erre azonban most minden esély megvan, hiszen a modern irányzat kiváló képviselőjeként fellép a pályája megkoronázására készülő Simet László egyedülálló óriás szemafor számával. A Cirque du Soleil sztárja a londoni olimpia záróünnepélyén is fellépett, több nagy fesztiválon is díjat nyert (a kínai Wuhan, Grenoble). A másik magyar fellépő a klasszikus magyar lovas akrobata hagyományokat a régi sztárokhoz méltó színvonalon képviselő Richter csoport. Az ifjabb Richter József vezette csoport roppant veszélyes és lélegzetelállító lovas akrobata számot mutat be, a magyar fiatalok a fesztivál titkos esélyesei közé tartoznak.

Világszenzáció a nemzetközi produkciók között

A cirkuszfesztivál hivatalos programjának több mint 30 számát két különböző műsorban, összesen nyolc előadáson mutatják be az artistaművészek. A 2012. évi Monté Carloi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Casselly család elefánt akrobata produkciója egy tripla szaltóval megnyerte a cirkuszvilág Oscar-díjának számító Aranybohóc-díjat. A budapesti fesztiválon ifj. René Casselly ugródeszkáról indulva megkísérli a négyfordulatos szaltót, felülmúlva tehát azt a produkciót, amellyel a cirkuszvilág csúcsára értek. Ha ez a produkció a világon először Budapesten sikerül, úgy a Fővárosi Nagycirkusz igazi világszenzáció helyszínévé válhat.

Természetesen a versenyprogram egyébként is bővelkedik a fantasztikus produkciókban. Az A-műsor január 9-én, csütörtökön 19 órakor és január 12-én, vasárnap 11 és 15 órakor látható, amelyben fellép az ukrán The Godfathers táncos-show elemekkel bővített akrobata számmal, a kanadai Duó Azelle egy nőies trapéz számmal, a Latinai Cirkuszfesztivál különdíjasai, az olasz Duó Triberti görkorcsolya páros. A brazil artista, Super Silva Pókember bőrébe bújva 14 m magasságban biztosító kötél nélkül mutatja be produkcióját.

A fesztivál egyik legjobban várt fellépője a kínai Qingdao csoport, akik két műsorszámot is bemutatnak. Az A-műsor részeként show-elemekkel bővített lábikária számmal, a B-műsorban matróznak öltözött tizenhárom artista bravúros kínai rúd produkcióval kápráztatja el a közönséget.

A B-műsor fellépői január 10-én, pénteken 19 órakor és január 11-én, szombaton 15 és 19 órakor mutatják be produkcióikat a ligeti manézsban. Fellép a cirkuszművészet egyik legjobb lengődrót számával a kínai Huang Yang, továbbá a világhírű francia Bouglione cirkuszdinasztia ifjú zsonglőrtehetsége is bemutatja sztepptánccal színesített egyedi produkcióját. Különleges zsonglőr az ukrán Valeri Tkach, aki egyszerre pörgeti kezeivel és lábaival a karikákat. Az orosz Stynka csoport elhozza a budapesti cirkuszfesztiválra bámulatos orosz rúd számukat, amellyel hatalmas elismerésben részesültek az idei őszi Latinai Cirkuszfesztiválon. Lebilincselő mutatványokat produkálnak a rúdon: hátraszaltóznak, bukfenceznek és ugrókötélnek használják az eszközt.

A rendezvény január 13-án, hétfőn 15 és 19 órakor a hagyományoknak megfelelően látványos gálaműsorral zárul. Az esti díjkiosztó gálán Kris Kremo sztárzsonglőr műsorszámát is megtekinthetik. Január 13-án 18 órakor a MACIVA a 10. jubileumi fesztivál alkalmából látványos tűzijátékkal köszönti a fesztivál közönségét a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtt.

Álom a cirkuszban ? magyar műsor

Január 11-én, szombaton 11 órai kezdettel új műsort mutatunk be egy alkalommal a ligeti manézsban. Az Álom a cirkuszban című, magyar artisták produkcióiból álló előadás a tehetséges hazai artistaművészek népszerűsítését szolgáló kezdeményezés.

2 hozzászólás

  1. Átvette aranyérmét a Richter-csoport a 10. cirkuszfesztivál gáláján. Először díjaztak magyar csapatot a Budapesti Cirkuszfesztivál történetében: a Richter artistacsoport arany-, Simet László és csapata ezüst-díjat vett át tegnap este a 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált lezáró gálaesten. Számos különdíjat is kiosztottak, Simet László a Maciva Cirkuszművész Életmű Különdíját vehette át. A január 9-e és 13-a között rendezett nemzetközi fesztiválon csaknem 20 országból több mint 30 produkció volt látható.