ZETApress

hírportál

Megvolt a 2. forduló

Az Operaverseny idei második ? Szegeden megrendezett ? tegnapi fordulójára 14 különböző országból érkezett az első fordulók zenei zsűrije által kiválasztott 30 énekes. A válogatás két helyszínen, a Korzó Zeneházban és a Szegedi Nemzeti Színház próbatermeiben zajlott ? tudtuk meg Horváth Mirellától.

A versenyzőknek az áprilisi elsőt követő második fordulóban főként színészi képességeikről kellett meggyőzniük a produkciók rendezőit (Alföldi Róbertet, Andreas Rosar-t, Beata Redo-Dobber-t, Juronics Tamást és Sam Helfrich-t), akiket a darabok főszerepeinek kiosztásában a produkciókat megvalósító operaházak képviselői ? igazgatók, zeneigazgatók és karmesterek ? is segítettek.

A nap folyamán az énekesek ? bemutatkozó áriáik eléneklését követően ? workshopok-on vettek részt. Az intim műhelymunka során a rendezők helyzetgyakorlatok és jelenetek által próbáltak meggyőződni a versenyzők színészi képességeiről, hiszen az Operaverseny ? különleges koncepciójának megfelelően ? erre legalább akkora hangsúlyt kíván helyezni, mint arra, hogy a döntőbe juttatottak elsőrangú hangok legyenek.

A hosszú versenynapot záró rendezői megbeszélés közepette úgy tűnt, hogy a végső döntés meghozatala korántsem lesz egyszerű, végül azonban mégiscsak megszületett az eredmény. A döntőbe jutott versenyzők, azaz a Fesztivál produkcióiban főszerepet kapó énekesek névsora nem kis meglepetést okozott.

A döntősök

A fesztiválnak otthont adó Szegedi Nemzeti Színház idei bemutatójának ? Riccardo Zandonai: Francesca da Rimini című darabjának ? Paolo szerepére a rendező Juronics Tamás nem talált megfelelő versenyhangot, így aztán Malatestino szerepét jelölte ki új versenyszerepként. Így Francesca szerepét elnyerő (MIKSCH Adrienn) partnere a dominikai származású Enrique PINA lesz a döntőben.

Andreas Rosar-nak a Théâtre Bienne-Soleure rendezőjének szintén a férfi szerep (Euristeo) kiosztásával akadt nehézsége, így a verseny vezetése ezt a karaktert törölni kényszerült a versenyszerepek sorából. Ermione szerepét a fiatal portugál lírai koloratúr szoprán, Raquel CAMARINHA nyerte el.

Viktor Ullmann Atlantisz Császárában az Opera Krakowska produkciójában szintén szerepcsere történt. Beata Redo-Dobber a Császár szerepe helyett Harlequin figurájára talált megfelelő jelöltet a szerb származású Alexander PETROVIC személyében. Partnere a Halál szerepében az ukrán basszus Wassyl SLIPAK lesz.

Alföldi Rigolettójában, a plzeňi Josef Kajetán Tyl Színház produkciójának versenyszerepeiben nem volt szükség a változtatásra. SZAKÁCS Ildikót fogja ígéretéhez híven halálát követően még hosszasan énekeltetni Gilda szerepében. A Mantovai herceg szerepét pedig a francia Paul GAUGLER-re osztotta.

Michael Dellaira: A titkosügynök című darabjára ? mely a világon először a Fesztivál keretében kerül majd bemutatásra októberben, Szegeden ? Sam Helfrich rendező MIKSCH Adrienn-t (Magyarország) és Nicolas RIGAS-t (Francia) szemelte ki. Mivel azonban Juronics Tamás is ragaszkodott Miksch Adriennhez Francesca szerepében, így hasonló helyzet adódott, mint két évvel korábban Nyári Zoltán esetében. Akárcsak akkor, az Operaverseny művészeti igazgatósága végül úgy határozott, hogy a szoprán ? a próbafolyamatok megfelelő koordinálásával ? mindkét szerepet eljátszhatja a verseny keretében.

A végső döntésnek megfelelően így 8 versenyzővel találkozhatunk az Operafesztiválon, amely október 6-15. között kerül megrendezésre a dél-magyarországi színházi kultúra zászlóshajójaként is emlegetett Szegedi Nemzeti Színházban. Az október 15-i, szombati Díjátadó Gálán közreműködik a debreceni Csokonai Színház.

Szóljon hozzá!