ZETApress

hírportál

Léni a Pincében

A Pinceszínház ma mutatja be Forgách András: Léni (Vagy nem Léni?) című darabját. Ha az ember a keresztnevén vonul be a történelembe, az általában jót jelent ? tudta meg Lantai József a tegnapi fotóspróbán.

Leni Riefenstahl egyszerre elkényeztetettje és átkozottja a sorsnak. Feljut a legmagasabbra, ahová művész csak juthat, világhírű lesz az Akarat diadala és az Olimpia című filmjeivel. Micsoda kaland! Táncosnő, színésznő, filmrendező ? egy olyan világban, ahol nőnek rajta kívül nem jut hely a művészek és sikeres emberek között, a nemzetiszocializmus sötét éveiben, Németországban.

A ?20-as években Arnold Franck számos filmjében játszott főszerepet, a nürnbergi pártkongresszusról készült filmjét technikai szempontból a propagandisztikus volta ellenére nagyszerűnek tartják. A berlini olimpiai játékok filmjében már víz alatti kamerával dolgozott és Zeppelinről készítette a légi felvételeket. Aztán eljön a számvetés ideje. Leni Riefenstahl esetében ez a számvetés 101 éves koráig tart. Hatvan év a purgatóriumban. Kérdések, kérdések ? egész életében rengeteg kérdésre kell válaszolnia.

Az én műveim csak dokumentumok ? mondja Leni. Ezek a filmek náci propagandafilmek ? mondja a világ. Én rajongtam Adolf Hitlerért, de nem tudtam a rémtetteiről. Mindent tudtál ? mondja a világ. Szeretője, elkényeztetett kedvence voltál Hitlernek, Göbbelsnek. A cinkosuk. Én csak a dolgomat végeztem ? mondja Leni Riefenstahl. ? Mindenben a szépséget kerestem, azt mutattam föl.

Mi van, ha végül már maga Leni sem tudja az igazságot? Kiközösített lesz. Aztán elmegy Afrikába a nubák közé és ott, a sivatagban elkészíti minden idők egyik legszebb fényképsorozatát. Mélytengeri búvár lesz 70 évesen, korallzátonyokat filmez 95 évesen a mélyben. De a teljes igazat kimondani még 101 éves korára sem tanulta meg. Ki vagy te, Leni? ? láthatjuk ma este a Török Pál utcai Pinceszínházban. Szereplők: Almási Éva, Pápai Erika, Marjai Virág, Szegezdi Róbert. Díszlet-jelmez: Vereckei Rita. Zene: Horváth Károly. Rendezőasszisztens: Pogács Zsuzsa. Rendező: Bagó Bertalan.

Szóljon hozzá!