ZETApress

hírportál

Fehérvári tárgyalás

Jean-Paul Sartre: Zárt tárgyalás című drámáját Harangi Mária rendezésében február 12-én, szombaton mutatják be a székesfehérvári Vörösmarty Színház Stúdiószínpadán. A fotó Wágner Csapó József alkotása.

Három idegen ? maguk sem tudják, hogyan ? egy zárt szobában találják magukat, és lassan rájönnek, hogy ki nem állhatják egymást. Az izgalmas, filozófiai problémákat érintő darabban az igazi kérdés az, hogy ki vagy mi a legnagyobb ellenségünk? A magány, a másik ember vagy épp önmagunk? A szereplők egymás vallatójává, bírájává és tükrévé válnak egyszerre.

Hát ez a pokol! Sose hittem volna… Emlékezzetek csak: kén, máglya, rostély… Ó, micsoda tréfa! Nincs szükség rostélyokra, a Pokol ? az a Többiek. Bírósági hasonlattal élve három bűnös áll a vádlottak padján, s a másik kettő ? mint bíró vagy esküdt ? előtt vall az életéről. A bűnösök csak lassan fogadják el, hogy a pokolból nincs visszatérés (Mit nem adnék érte, ha csak egyszer visszatérhetnék a földre?), s az életük és bűnük vállalásának, valamint az őszinte számadás súlyát is csak vonakodva vállalják.

Harangi Mária rendező szerint Sartre műve tele van kegyetlen igazsággal, s tükörbe nézni bizony sokszor nagyon nehéz: ? A három szereplő egymás hóhérává válik a pokolban, az örökkévalóságig kínozzák egymást ? a parabola nyilvánvaló: ugyanezt műveljük mi is magunkkal és egymással az életben. A társadalmi lét, az együttélés nehézségei, klasszikus háromszöghelyzetek, emberi játszmák elevenednek meg a színpadon. De azért azt mondogatom magamnak, hogy nem lehet ennyire szörnyű az élet! Bízom benne, mindez inkább elrettentés, figyelmeztetés, hogy mi ne így csináljuk!

Az egyfelvonásos drámát Hegedűs Zoltán fordította. Szereplők: Ines ? Szalay Marianna, Estelle ? Ullmann Mónika, Garcin ? Buch Tibor, Pincér ? Keller János. Díszlettervező: Romvári Gergely. Jelmeztervező: Rományi Nóra. Súgó: Szarvas Éva. Ügyelő és rendező-asszisztens: Vass János Pál. Rendező: Harangi Mária.

Szóljon hozzá!