ZETApress

hírportál

Dráma a Trafóban

November 27-e és december 4-e között rendezzük meg a Kortárs Drámafesztivált, immár kilencedik alkalommal. A fesztivál díszvendége az Amerikai Egyesült Államok színháza ? tudatta Markó Róbert.

Igyekszünk kísérletező és műfaji határokat feszegető produkciókat megmutatni a Trafó és a MU Színház színpadán. Szándékunk szerint a Kortárs Drámafesztivál nézői olyan előadásokat láthatnak, amelyek finoman, a színház eszközeivel reflektálnak az aktuális kis- és nagypolitika eseményeire, miközben a felszínen az amerikai álmot: a csillogást, a boldogságot, a gyönyört kínálják.

Az amerikai program előadásai: Reggie Watts: Szóló élő struktúrákra; Reid Farrington: Passió-projekt; Temporary Distortion: Isten hozott a semmiben; Young Jean Lee?s Theatre Company: A szállítmány.

A magyar szemleprogramba, melynek előadásait a Színházi Kritikusok Céhe felkért tagjai válogatták, az idén hét produkció kapott meghívást, köztük két vidéki előadása. A szemleprogramhoz kapcsolódik a fesztivál látogatói programja (Visitors? Program: VP), melynek keretében külföldi színházi szakembereket invitálunk Magyarországra, és igyekszünk jelenlegi színházi helyzetünkről minél színesebb, árnyaltabb képet adni: a szemleprogram előadásait angol nyelvű feliratozással mutatjuk be, ezenkívül szakmai találkozókat, intézménylátogatásokat, prezentációkat szervezünk számukra.

A magyar szemleprogram előadásai: Hát akkor itt fogunk élni (Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház); Szutyok (Pintér Béla és Társulata); Kasimir és Karoline (Örkény Színház); Oidipusz király (Kaposvári Csiky Gergely Színház); Mein Kampf (Nemzeti Színház); Völgyhíd (Kolibri Színház); Kupidó (ALKA-T, Nézőművészeti Kft, Orlai Produkciós Iroda, Örkény Színház).

Immár hagyományos felolvasó-színházi sorozatunkban ? melynek keretében az elmúlt nyolc fesztiválon csaknem ötven kortárs magyar és külföldi darabot mutattunk be ? ezúttal lengyel és amerikai darabokat olvasunk fel a Merlin Színház kamaratermében. A lengyel felolvasásokhoz kapcsolódóan a KDF a Krakkói Magyar Központtal együttműködve több napos eseménysorozatnak ad otthont, mely a kortárs lengyel és magyar dráma kapcsolatát vizsgálja, párbeszédét erősíti. Nem veszett el, hanem átalakult színházi nevelési programunk, mely az idei évben a Te jössz! ? pályázat keretében valósul meg.

Szóljon hozzá!