ZETApress

hírportál

Mátyások és pofonok

Vásári komédiát láthatunk Mátyások és pofonok címmel két hétvégén a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari múzeumbeli Kulteában. A díszlet egy kicsiny mutatványosbódé. A komédiát egyetlen színésznő: Molnár Ildikó játssza tíz emberméretű bábbal.

A cím engem az Illések és pofonok című negyven évvel korábbi nagylemezre emlékeztet, de ez csak a véletlen műve. ? Ülök oly szilárdan trónomon, hogy hatalmam ne csorbítsa két pofon ? mondja Mátyás a döbbent főuraknak mosolyogva. Pofon ütötték a Budai Oroszlánt, és méghozzá névünnepi napján, mikor a magyar urak az új talján asszonnyal, Beatrixszel versengve kedvét keresik?!

Kopját tör a tudós Bonfini Mátyás krónikájával és az udvari bolond a pórnép meséivel, melyik tudja jobban a király hőstetteit. Pofon ütik a királyt, s mi több a király parancsára! Igaz, kapott itt pofont illemtanból és táncoktatásból más is. Mátyás megbolondult talán? Sipkát is cserélt bolondjával! Bolond-e vagy mégsem, az majd a végkifejletben kiderül, és közte még sok minden más, csalárd zendülés, arcmutogatás, szerelem, intrika, métely és megannyi udvari huncutság.

Szerző: Kőmíves Zoltán, díszlet-, jelmez- és bábtervező: Kiszely Melinda, díszletkivitelező: Gallai István. Az előadás 70 perc, szünet nélkül. Bemutató: november 20-án, szombaton 20 órakor lesz. További előadások: 21-e, vasárnap és december 4-5-e, szombat-vasárnap 17 órakor a belvárosi Szent István tér 15-ben. Sajnos a november 5-6-ra tervezett előadások a művésznő betegsége miatt elmaradnak. Mielőbbi gyógyulást kívánunk neki!

Szóljon hozzá!