ZETApress

hírportál

Dipavali Indiából

Indiai fények gyúlnak november 3-án este a Millenárison. A Dipavali, más néven Divali az egyik legnépszerűbb fesztivál Indiában. Jelentése: a fények sora. A Vaisnava naptár szerint ezen az ünnepen arra emlékeznek, hogy a föld és a mennyek megszabadultak a démonoktól.

Lámpásokat és gyertyákat égetve ünneplik az eseményt mind a templomokban, mind pedig az otthonokban. A kis lámpások, melyeket minden háznál meggyújtanak ilyenkor, hírnökei a fény győzelmének a sötétség felett, az istenek győzelmének a démonok felett, áldás az elhunyt lelkekre, valamint a jó szerencse invitálói ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

Nem csupán a hosszú fényfüzérek, mécsesek, lenyűgöző tűzijátékok jellemzik az ünnepet, az új ruhák, a hölgyek színpompás szárija és az éjszakán át tartó társasjátékok, mint az úgynevezett chaupar, vagy chokkattan is hozzátartoznak a fesztiválhoz. Síva és Parvati ősi játékosai ezeknek a kockajátékoknak, akik fáradhatatlanul játszanak, veszekednek, kibékülnek, házasodnak, hosszan a végtelenségig folytatva a sort, mint örök szerelmesek. Velük is találkozhatunk ezen az ünnepi estén, Bittner Meenakshi Dóra és Saskia Kersenboom táncelőadásában, melyben a dél-indiai klasszikus táncok közül a Bharatanatyam és Dasi Attam nyújt lírai koreográfiákat.

A tematikus előadásban Magyarországon még sosem látott repertoárt és különleges meglepetéseket tartogatnak a táncművészek. Lantos Zoltán és Szalai Péter Duója az ősi gyökerekre visszatekintő észak- és dél-indiai klasszikus zene Rága- és Tála-rendszerének nyomvonalán haladva bontja ki meditatív, lebegő, olykor pedig sodró és vibráló improvizációit. Mindketten hosszú éveket töltöttek Indiában a klasszikus zene töretlenül virágzó, szigorú szabályrendszeren alapuló tradíciójának elsajátításával.

Ebben a megközelítésben a jazz szabadsága és az elektronika is szerepet kap. A kompozíciók tisztelgések az indiai klasszikus zene és tánc nagy mesterei előtt, új hajtások egy ősrégi, terebélyes fán? Az ünnepi estén köszöntőt mond Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete.

Az esti program: fél 7-től ünnepi Kolam-rajzolás mécsesekkel, mely a padlók díszítő művészete Indiából és tűzzsonglőrök a kertben. Este 7-kor Őexcellenciája Gauri Shankar Guptan nagykövet köszöntője, majd Bittner Meenakshi Dóra, Saskia Kersenboom Bharatanatyam és Dasi Attam klasszikus táncelőadása. 8 órától Lantos Zoltán ? indiai hegedű és Szalai Péter ? tabla duója. 9 óráig Indiai Ízek ? Bombay Express.

Szóljon hozzá!