ZETApress

hírportál

Jazz Fesztivál a MOL-lal

Az idén ötödik évébe lépő MOL Jazz Fesztivállal végre Budapesten is gyökeret eresztett egy régóta áhított, elsőrangú jazzfesztivál, amelyre már nem csak Ferencváros, hanem az egész főváros is büszke lehet. A jazz növekvő népszerűségét jelzi, hogy a Művészetek Palotájának hangversenytermei mellett az igazi fesztiválhelyszín idén is a Közraktárnál lévő nagysátor lesz.

A közelben horgonyzó jazzhajó, a híres Ráday utcai kávéházak sora és további ferencvárosi helyszínek kapcsolódnak be az eseménysorozatba, egytől-egyig átgondolt programmal igazodva az egyes koncertek jellegéhez, hangulatához, várható közönségéhez. Az európai, afrikai és amerikai sztárokkal teletűzdelt fellépőgárda ? akik a mainstreamtől a kortárs jazzig, a szóló előadástól a nagyzenekari felállásig képviselik a különböző stílusirányzatokat ? több generáció érdeklődésére is számíthat.

A szeptember 12-e és 16-a között zajló koncerteken a gitár jut kiemelt szerephez, folytatva a fesztiválon fókuszba állított hangszerek két évvel ezelőtt megkezdett hagyományát. Ettől még persze lehet egy világhírű francia tangóharmonikás virtuóz, Richard Galliano a fesztivál egyik húzóneve, de a gitárzene kedvelői különösen oda kell füleljenek, hiszen Babos Gyula és a holland Anton Goudsmit, Juhász Gábor és Palotai Csaba, László Attila, a francia Marc Ducret és a belgákkal játszó, Párizsban élő brazil Nelson Veras, vagy a szintén brazil Alegre Correa és a benini Lionel Loueke szinte egymásnak adják át a színpadot.

Az öt este és tucatnyi helyszín érdekességei közül csak néhány: Galliano a Tangaria Quartett élén lesz hallható, Loueke ? újabban Herbie Hancock gitárosa ? Németh Ferivel játszik triójában, a norvég ambientet a Supersilent árnyalja, a változatos repertoárú belga Octurn-t Nelson Veras és a kiemelkedő francia fuvolás Magic Malik erősítik. Alegre Correa ? aki többek között Zawinul gitárosa ? Horváth Kornéllal alakított duóban mutatkozik be, a valenciai szaxofonos Perico Sambeat kvartettjével érkezik, a dobmágus Hamid Drake pedig Tóth Viktorékkal lép fel.

Eljön egyedülálló szólóprodukciójával a német énekes, Michael Schiefel ? László Attila meg egyenesen Bob Mintzert hozza Budapestre New Yorkból. Az elképesztő cimbalomművész Lukács Miklós új, saját együttesét mutatja be, de játszik a Dresch Quartetben is, az angol szaxofonos Iain Ballamy pedig Juhász Gáborral újítja fel zenészbarátságát.

Szóljon hozzá!