ZETApress

hírportál

Sissy Gödöllőn

Fritz Kreisler: Sissy kisoperett sikere a 41. Trieszti Operett Fesztiválon! Magyarországi ősbemutató lesz a Gödöllői Királyi Kastély Dísztermében! ? tudtuk meg Holub Katalintól.

Álló tapsviharral köszöntötte ? a vezető országos és helyi lapokban kitűnő szakmai kritikával illette ? az olasz közönség a magyar művészek közreműködésével a 41. Trieszti Operett Fesztivál keretében bemutatott zenés produkció premierjét.

A Sissy című kisoperett végigjárja Erzsébet királyné életének fontos helyszíneit. A trieszti Miramare kastély után, legkedveltebb tartózkodási helye ? több mint kétezer éjszakát töltött el itt ?, a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont a produkciónak, ahol július 29-30-án este fél 8-kor kerül színre ? ekkor a német nyelvű énekszámok mellett magyar narrációval, Felföldi Anikó tolmácsolásában.

A Triesztben július 23-ig látható előadás rendezője Sergio D?Osmo, koreográfusa Juronics Tamás, karmestere Pál Tamás, narrátora Daniela Mazzucato. A szerepeket magyar operaénekesek szólaltatják meg: Keszei Bori, Kónya Krisztina, László Boldizsár és Geiger Lajos, közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház tánckara. A darabot Gödöllő után, a görögországi Korfun lévő Achilleion villában mutatják be. Szervezés alatt áll Bécs, s tervben van Nagycenk, mint következő ?állomások?.

Az Ernst és Hubert Marischka: Sissy című műve alapján készült darab ősbemutatóját 1932. december 23-án tartották Bécsben. A kisoperett zenéjét ? amely bejárja az Erzsébet királyné által kedvelt helyeket ? Fritz Kreisler bécsi zeneszerző és hegedűművész szerezte. A történet egyike az Elisabeth Wittelsbach bajor hercegnőről, azaz Sisiről szóló tündérmeséknek. Azt mondja el, miként lett a gyerekkori pajtásokból, Ferenc Józsefből és Sissyből férj és feleség, mindezt persze a szokásos és nagyon élvezetes operett-fordulatokon, cselszövéseken, kalandokon keresztül.

A most színre kerülő előadás igazi mesévé dolgozta át a darabot. Felföldi Anikó vezet minket vissza a XIX. század császári világába, az ő szavaira felfűzve hangzanak fel Kreisler operettjének legszebb dallamai. A zene, akárcsak Kreisler minden műve, szép, szerencsés egyvelege a bécsi melódiáknak és az akkori idők izgalmas dzsessz-ritmusainak. Felbukkan benne a szerző legismertebb kompozíciója, a Schön Rosmarin, valamint egy másik szám, a Liebesleid dallama is, amelyek olyannyira közkedvelté váltak, hogy még ma is dúdolgatjuk őket.

A közös produkció részletei

Zene: Fritz Kreisler, szövegíró: Gianni Gori, fordítás: Anday-Greese M. Szereplők: Keszei Bori ? szoprán, Kónya Krisztina ? szoprán, László Boldizsár ? tenor, Geiger Lajos ? bariton és Felföldi Anikó ? narrátor. Közreműködik: Zalánki Rita ? zongora, Hegedűs Ágnes ? hegedű, Sebestyén Kinga ? hegedű, Mohácsi Gyula ? brácsa és Kovács Márta ? cselló. Koreográfus-rendező: Juronics Tamás, jegyár: 2500 forint.

Szóljon hozzá!