ZETApress

hírportál

EVITA a Margitszigeten

Rajongásig szeretünk és kifulladásig élünk – EVITA, a szívek királynője lesz nyáron a Margitszigeti Színházban. Az idei szezon kiemelt eseménye lesz Andrew Lloyd Webber zeneszerző és Tim Rice szövegíró (magyar szöveg: Miklós Tibor) egyik legsikeresebb és legnépszerűbb musicalje: az EVITA.

Az előadás és a Madonna címszereplésével készült film sikeréhez hozzájárult, hogy egy valós személy életét, hamisítatlan történetét fogalmazta színpadra és a mozivászonra a kiváló szerzőpáros – tudatták sajtósaik.

A musical egy páratlan élet és egy kivételes karrier igaz történetét meséli el, monumentális képekkel és hatalmas zenei élménnyel. A darab 1980-as első magyarországi bemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt. Idén nyáron ismét visszatér a musical, mely az emberi sorsok megható ábrázolásának, valamint nagyhatású zenéjének köszönhetően a musicalek legnagyobb klasszikusai közé tartozik. A frissen készülő darab a Margitszigeti Színház és a Győri Nemzeti Színház közös produkciója, melynek bemutatója július 05-én pénteken lesz a Margitszigeten, valamint másnap is látható lesz más szereposztással. A főbb szerepekben: Horváth Mónika/Gadó Anita, Szemenyei János/Pesák Ádám, Nagy Balázs/Csengeri Attila, Fejszés Attila/Kocsis Dénes és Molnár Ágnes lesz látható. Rendező: Bakos-Kiss Gábor, vezényel Silló István.

Evita életét számtalanszor feldolgozták

A törvénytelen gyerekként született, szegénysorból jött lány színésznői karrierjét feladva lett Juan Peron argentin elnök felesége. First Lady-ként férje 1946-os elnökválasztáson aratott elsöprő győzelmében már óriási szerepe volt. Házastársa oldalán kulcsszerepet játszott a kampányban, fáradhatatlanul járta a vidéket és Peront éltető szónoklatokat tartott. Az emberek úgy érezték, Evita egy közülük és sokat tesz sorsuk jobbra fordításáért. Az egyszerű emberekre delejes erővel ható, ambiciózus asszony vitte keresztül a nők szavazati jogának törvénybe iktatását.

Argentína megelevenedik a Margitszigeten

Azoknak, akik már jártak Argentínában, biztosan felejthetetlen élményt adott az utazás. Az ország történelmi események, politikai fordulatok kiszámíthatatlan óriása, egy hely, amely egyedi módon őrzi és kínálja a kalandot. Webber musicalében átélheti ezt mindenki. Nem véletlenül tett meg mindent Madonna annak érdekében, hogy ő lehessen Evita. Madonna a filmforgatás alatt szinte eggyé vált, teljes valójában azonosult a szereppel. De vajon örökké Madonna marad már Eva Peron? A Margitszigeti Színház megdönteni ugyan nem kívánja a mítoszt, de a szereposztás minden bizonnyal erős és eredeti élményben részesíti majd Argentína és a legendás nőalak tisztelőit.

Rajongói ma is szentként tisztelik

Az asszony Eva Peron egész életében attól rettegett, hogy nevét elfelejtik, de félelme alaptalannak bizonyult, ma is az egyik legismertebb argentin személyiség, rajongói ma is szentként tisztelik. 2002-ben múzeuma nyílt, arcképe nemcsak a százpezós argentin bankjegyen látható, hanem bélyegeken is visszaköszön, és megjelent a Time magazin címlapján is. 31 méter magas, 24 méter széles és 15 tonnás vasportréja az argentin egészségügyi és szociális minisztériumot díszíti, mivel az épület balkonján állva tartotta utolsó beszédét. Nevét Ciudad Evita város is őrzi Buenos Aires közelében.

Személyes varázsereje maradandó nyomot hagyott

Munkássága és személyes varázsereje maradandó nyomot hagyott a történelemben és a popkultúrában is. Sorsa telis-tele van izgalmas és sokszor ellentmondásos kérdésekkel. Akárhogy nézzük, Evita valódi, hamisítatlan és felejthetetlen legenda, és nem csak a róla készült musical és filmek miatt. Eva Perón a legnagyobbak közé tartozik, még élete sötét foltjaival együtt is. Egy karizmatikus női vezető, aki sok ember számára példakép a mai napig. Nem véletlenül készült róla film és musical is, melyek egy kivételes nő életébe küzdelmébe, sikereibe és nagyságába nyújtanak betekintést. Érdemes lesz ezt átélni a két és félórás előadáson a Margitszigeti Szabadtéri Színház nézőterén ülve is!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megcsodáltuk Evitát | ZETApress

Szóljon hozzá!