ZETApress

hírportál

Álomszámok a lottérián

Egy öregasszony, két dáma, három macska, húsz tallér majd huszonhárom ? énekli Lipitlotty az Özvegy Karnyóné című vígoperában. Álmának számait meg is játssza a lottérián. Tipp Topp is tudomást szerez a dologról, s hogy borsot törjön szerelmi riválisa orra alá, a kihúzott számokat az álomszámokra cserélteti a lottózóban. Lipitlotty azt hiszi, hogy megnyerte a huszonötezer forintot, és felszámolja addigi életét. Ebből adódnak azután a konfliktusok.

Vajda János operájának premierje, mint nemrég megírtuk, a kettős szereposztás miatt ma este és holnap este lesz a Magyar Állami Operaházban. Két főpróbát is tartottak épp ezért tegnap és tegnapelőtt, s mi a tegnapit tudtuk megtekinteni.

Csokonai Vitéz Mihály legvidámabb darabjában a bohózat műfaja szerint mindegyik szereplő torzalak. A megcsalatott Karnyóné öngyilkossága, majd a halottnak vélt férj megérkezése kelt ugyan némi szánalmat, de a sorozatos halál és a halottakat feltámasztó tündérek megjelenése bohózatba megy át, és teljesen burleszkhatású. A záróképben Kuruzs, a fűzfapoéta Csokonai Vitéz Mihállyá lényegül át, hogy meghatottan hallgassa az örömére felcsendülő Mihály-napi köszöntőt.

Szóljon hozzá!