ZETApress

hírportál

Vendégségben Budapesten

Határon túli magyar színházi estek lesznek március 26-tól május végéig. Az alapításának idén 15. évfordulóját ünneplő Égtájak Iroda 1998 őszén indította el a külhoni magyar társulatok évadszerűen működő budapesti bemutatkozását, a Vendégségben Budapesten ? Határon túli magyar színházi estek sorozatot ? tudtuk meg Kubik Elvirától.

A Vendégségben Budapesten ? Határon túli magyar színházi estek keretében ?98 ősze óta több mint 200 produkció mutatkozott be a fővárosi színházrajongóknak. A tavaszi félévben a ?hagyományos prózai színháztól? eltérő friss szemléletű alkotások, a fiatal alkotóműhelyek legizgalmasabb produkciói képviselik a határon túli színházművészet legújabb irányzatait.

Az idén 15. születésnapját ünneplő Égtájak Iroda immár másfél évtizede épít a kultúra eszközeivel kapcsolatot Magyarország és a külhoni magyar területek között. Idén a 15 éves Hungarofest Égtájak Iroda évnyitó gálaestje a zene, a tánc és az anyanyelv sokszínű egységével kísérletezett. Az előadás a külhoni magyarság hagyományaiból építkezett, hét országból érkeztek táncosok, zenészek és színészek Magyarországra.

Az idei műsor alapmotívuma a keresés: a tánc, a zene és a vers ritmusán keresztül való találkozás és a közös hang felfedezésének öröme. Az erre a különleges alkalomra létrehozott műsorfolyam egyben az Égtájak Iroda szerteágazó tevékenységét is reprezentálja, szinte az összes művészeti, alkotó területet érinti: a tánctól egészen a gasztronómiáig.

Az idei jubileumi március 22-i vígszínházi gálaest fellépői között volt Markó Béla költő, Románia miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke, aki ?eredeti foglalkozásához? visszatérve saját költeményét adta elő az est keretein belül. Az Égtájak Iroda idei gálaestje is bizonyította, hogy a hagyomány és a modernitás konfliktusa feloldható, esztétikai értékké nemesíthető. Hogy szükségünk van minden évben egy olyan estre, ahol a nemzeti határok és korlátok helyett a kultúra és a nyelv átjárhatósága és a közösség felfedezésének öröme áll a középpontban.

A gálaest programjában hét régió művészeti együttesei és művészei közreműködtek, idén erős erdélyi és székelyföldi művészeti alapanyagból építkezve. Fellépett Markó Béla költő (Marosvásárhely), Kicsid Gizella színésznő (Sepsiszentgyörgy), Kovács Frigyes színész (Szabadka), Nemes Levente színész (Sepsiszentgyörgy), Tóth Tibor színész (Komárom), Hegedűs D. Géza színész (Budapest), Balázs Renáta (Balánbánya), Sándor Csaba (Csíkszentsimon), a 20 tagú Egyesített Kárpát-medencei Nagyzenekar, több mint 80 néptáncos a Kárpát-medencéből ? Vajdaságból, Horvátországból, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Muravidékről ?, Elevenek Néptáncegyüttes (Csíkszentdomokos), Köpice Néptánccsoport (Csíkszereda), Ördögborda Néptáncegyüttes (Balánbánya), a Tébláb Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Hajnaltűz táncegyüttese (Budapest), valamint táncosok a Kárpát-medence különböző régióinak csoportjaiból.

Rendező: Kolcsár József színész, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházból. Vezető koreográfus: Sándor Csaba művészeti vezető, a balánbányai Ördögborda együttesből. A rendező munkatársa: Kató Zsolt, koreográfia: Karda László, Udvari Róbert. Film: Kosza Arnold, Kosza Róbert, zenei vezető: Csibi Szabolcs, Kelemen István, Ségercz Ferenc.

A Vendégségben Budapesten ? Határon túli magyar színházi estek sorozat idei, 24. féléve a legrégebbi hivatásos magyar társulat – az Európai Színházi Unió egyetlen magyar tagja – a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátékával kezdődik. A társulat a színházi világnaphoz kötődően március 26. és 29. között három budapesti helyszínen (a Vígszínházban, a Merlinben és a Pesti Magyar Színházban) négy produkciót mutat be.

A programsorozat nyitóelőadása Shakespeare III. Richárdja lesz, melyet a színház igazgató-főrendezője, a méltán világhírű Tompa Gábor állított színpadra. A világszerte nagy sikert aratott előadás címszerepében Bogdán Zsolt látható, és színpadra lép Közép-Európa legidősebb aktív színésze, a 95 éves Senkálszky Endre is. Március 27-én, a Színház Világnapján kerül budapesti bemutatásra a Kolozsvári Állami Magyar Színház tavaly nyáron az Avignoni Fesztivál keretében bemutatott Visszaszületés című produkciója, melyet a festivalier.net portál a 2009-es év legjobb előadásai közé sorolt. Visky András drámája a túlélés története, a holokausztból kiindulva egy névtelen ember sorsát meséli el.

Az előadást követően este 8 órától a Merlin Színház Kamarateremében a produkció rendezőjével, Tompa Gáborral beszélget Darvay Nagy Adrienne. A beszélgetés címe: A színház világjáró követe. Tompa Gábor ugyanis 2009 januárjában a ?Magyar Kultúra Követe? címet vehette át, az indoklás szerint: Munkássága, bár leggyakrabban magyar nyelven szól, ékesen példázza, hogy a jó színház nem ismer sem nyelvi, sem politikai, sem kulturális határokat.

Március 28-án, vasárnap délután Varró Dániel ? Presser Gábor: Túl a Maszat-hegyen című zenés kalandjátéka kerül bemutatásra Keresztes Attila rendezésében. A produkció nem először látható Budapesten, de várhatóan ezúttal is elvarázsolja a gyerekeket és a felnőtteket.

A vendégjáték-sorozat márciusi zárásaként Andrei Serban legújabb rendezését, Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című produkcióját láthatják az érdeklődők. A világhírű Andrei Serban korábbi rendezése, Csehov Ványa bácsija 2008-ban egyszerre lett a legjobb színházi előadás Romániában és Magyarországon. Az egyik legmegrázóbb kultuszfilm színpadi adaptációját négy nő – a haldokló Ágnes, nővérei, Karin és Mária, és Anna, a szolgáló – suttogásai és sikolyai teszik felejthetetlenné.

A Vendégségben Budapesten ? Határon túli magyar színházi estek sorozat áprilisban a Szabadkai Népszínház, májusban a sepsiszentgyörgyi M Studio, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadásaival folytatódik. Részletes programjuk weboldalukon található.

A márciusi program

A Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka: 26-a, péntek este 7 óra ? Vígszínház, William Shakespeare: III. RICHÁRD. Rendező: Tompa Gábor. 27-e szombat este 6 (!) óra ? Merlin Színház, Visky András: VISSZASZÜLETÉS. Rendező: Tompa Gábor. 28-a, vasárnap délután 4 (!) óra ? Pesti Magyar Színház, Varró Dániel ? Presser Gábor: TÚL A MASZAT-HEGYEN. Rendező: Keresztes Attila. 29-e, hétfő este 7 óra ? Pesti Magyar Színház, Ingmar Bergman: SUTTOGÁSOK ÉS SIKOLYOK. Rendező: Andrei Şerban. A későbbi programok ismertetésére még visszatérünk.

Szóljon hozzá!