ZETApress

hírportál

Olasz filmhét a Puskin Moziban

Ma este nyolckor a 130 perces Bűnügyi regény című olasz filmmel kezdődik a 4-ik közép-európai olasz filmfesztivál a Puskin moziban. Tíz estén át láthatunk régebbi és újabb olasz filmeket. Idei újdonság Az én kedvenc filmem verseny, melyben a program nézői vehetnek részt. Az utolsó, jövő szombati vetítést követően két retúr Budapest-Róma repülőjegyet sorsolnak ki, valamint egy belépőjegyet egy Olaszországban decemberben bemutatásra kerülő új olasz filmre.

A két repülőjegy az egyik szponzornak, az Alitaliának az ajándéka. A másik szponzor az olasz tulajdonú Inter-Európa Bank, melyet a ma délelőtti sajtótájékoztatón új megbízott igazgatója képviselt. Céljuk, hogy a két ország közötti kultúrát segítsék. Az Olasz Kulturintézet által szervezett eseményen viszont nem jelent meg magyarországi nagykövetük, mert köztársasági elnökünk hét eleji római látogatása óta még nem érkezett vissza Magyarországra.

Holnap este A múlt árnyai című 112 perces film bemutatója lesz, mely előtt és után a rendezővel, Cristina Comencini asszonnyal találkozhatunk a moziban. Nem csak ezen az egy estén érkeznek olasz vendégek. Vasárnap a Házasságközvetítő producere, csütörtökön A szerelem kézikönyve főszereplője, pénteken a Texas rendezője, míg a záró estén A föld rendező-főszereplője és társ-forgatókönyvírója találkozik a közönséggel. A további négy film is érdekesnek ígérkezik. Szombaton A második nászéjszaka, hétfőn a Saimir, kedden az Érettségi előtt, míg szerdán a Házasságok rendezője kerül bemutatásra.

Elkészült a Márai Sándor naplója alapján, az író utolsó éveit bemutató olasz-magyar kooprodukcióban forgatott film is. A közös alkotás oka, hogy a tragikus sorsú író Nápolyban és Palermóban sokáig élt, s több regénye is ott játszódik. A film 260 millió forintba került, mely fedezte a san-diegói forgatás költségeit is. Az olaszok mintegy hatvanmillió forinttal szálltak be. Bemutatása a jövő évi filmszemlén várható, s a forgalmazás az ottani sikerek függvénye.

Az elmúlt hét szerdáján az Örökmozgó Filmmúzeumban a száz éve született és harminc éve elhunyt Luchino Visconti alkotásaiból indult 11 részes filmsorozat. A Puskin mozibeli fesztivállal ellentétben itt nem napi, hanem heti rendszerességgel láthatjuk az alkotásokat egészen december 29-én péntekig. A filmek a Magyar Nemzeti Filmarchívumból és a Budapesti Olasz Kuturintézetből valók.

3 hozzászólás

  1. MáraY Sándor nem létezett mélyen tisztelt újságró úr

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nagy siker a Puskin Moziban
  2. ZETApress » Az olasz filmművészet Budapesten