ZETApress

hírportál

Fődíjas a Fehér Isten

Négylábú kedvenceinkMundruczó Kornél: Fehér Isten című filmje nyerte el pénteken a 67. Cannes-i Filmfesztivál Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű programjának fődíját. A film egyetemességéért és a felejthetetlen élményért odaítélt elismerést Pablo Trapero argentin filmrendező, forgatókönyvíró, producer, a zsűri elnökeként adta át.

A Fesztiválpalota Debussy-termében rendezett ünnepélyes átadón a közönség hosszú ovációval ünnepelte Mundruczó Kornélt, aki a forgatókönyv társszerzőjével, Wéber Kata színésznővel közösen vette át a díjat ? derült ki a híradásokból. A rendező köszönetet mondott a szervezőknek, amiért meghívták legújabb filmjét a szerinte legjobb programba, valamint alkotótársainak és a több mint kétszáz kutyának, amelyekkel a Fekete Istent forgatta.

A 39 éves rendezőnek ez a hatodik filmje, és az ötödik, amely meghívást kapott a világ legrangosabb filmes találkozójának hivatalos programjába. Közülük a Delta 2008-ban elnyerte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját. A magyar?német?svéd koprodukcióban készült alkotás vezető producere Petrányi Viktória. Mundruczó Kornél alkotása révén először szerepelt a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával készült játékfilm a Cannes-i Filmfesztiválon. A film négylábú főszerepét, a Hagent alakító Body és Luke egyébként délután elnyerte a legjobb kutya alakításért járó Palm Dog-díjat (Kutya Pálma-díjat) is.

A Cannes-i Fesztivál hivatalos programját mintegy 1800 benevezett játékfilmből állították össze a szervezők. Az Un certain regard szekcióba a hivatalos versenyprogramhoz hasonlóan 18-20 filmet válogatott be Thierry Frémaux művészeti igazgató. Idén 20 film kapott meghívást. A válogatás legjobbjának odaítélhető elismerést 1998-ban Un certain regard díj elnevezéssel alapította a fesztivál. Ezt egy filmrendezőkből és filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri ítéli oda.

A díjjal járó harmincezer euró (9,3 millió forint) ? amelyet 2005 óta a Fondation Groupama Gan ajánl fel ? a film francia forgalmazóját illeti. Az Un certain regard a művészfilmek kategóriájának számít, de a résztvevők nem feltétlenül a legfiatalabb korosztályhoz tartoznak és nem kevésbé ismertek, mint a hivatalos versenyprogramba meghívott alkotók. Idén például ebben a szekcióban mutatják be Mathieu Amalric francia színész-rendező legújabb filmjét, valamint Ryan Gosling kanadai és Asia Argento olasz színészek rendezéseit.

Szóljon hozzá!