ZETApress

hírportál

Csendesek a Titanicon

The_Silent_OnesCsilla ? egy magyar lány ? egy összetört autóban ébred, valahol a vidéken. Kisöccsét, Istit sehol sem találja. Kábultan továbbáll, és új életet kezd, ahogy azt Istinek megígérte. Sosem tér vissza ? láttuk délután a Csendesek (Silent Ones) című 97 perces, színes magyarul beszélő holland filmdrámában.

Egy gyanús figurával, Gáborral találkozik, akinek sikerül meggyőznie, hogy egy teherhajón Nyugat-Európába utazzon vele. Ezen a véget nem érő utazáson Gábor többször zaklatja Csillát, aki kezdi elveszíteni az egyetlen dolgot, ami öccsére emlékezteti. Az élet a teherhajón légüres tér Csilla számára, aki lassan egy szürreális alkonyzónában találja magát. A film egy hallucinogén utazás két világ közt, a holland filmrendező, Ricky Rijneke első filmjében az élet és halál közti vékony határvonalat vizsgálja aprólékos beállításaival.

Forgatókönyvíró: Ricky Rijneke, Malcolm Campbell, Kevin Power. Zeneszerző: Andrey Dergachev. Operatőr: Jean-Paul de Zaetijd, Pohárnok Gergely. Producer: Ricky Rijneke, Mildred van Leeuwaarden. Vágó: Ricky Rijneke, Nina Petrovna. Szereplők: Tóth Orsolya (Csilla), Rába Roland (Gábor), Fatih Dervisoglu (Isti). A rendezőnő tehát nem csak rendezte, de a forgatókönyvet is megírta, sőt maga vágta készre is a felvett anyagot.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a csütörtöktől zajló XX. Titanic Filmfesztivál mai sajtóvetítésén a holland rendezőnő is megjelent. Elmondta, hogy a korábbi 13 perces kisfilmje után nagy ugrás volt a 97 perces nagyfilm elkészítése. Már öt éve megfogalmazódott benne az ötlet, de akkor még nem tudta, hogy magyarokkal fog dolgozni. A Locarnói Filmfesztiválon indult kisfilmjével, s ott találkozott Tóth Orsival, aki zsűritag volt. Nagyon tetszett neki a korábban látott Szép napok című filmben nyújtott alakítása, ezért felkérte a film főszerepére, s Rába Roland színművész és Pohárnok Gergely operatőr ezután került a csapatba.

A film elkészítését a Holland Nemzeti Filmalap támogatta anyagilag. Maga a forgatás 21 napig tartott Hollandiában. A felvétel magyarul zajlott, de a stábtagok angolul is beszéltek egymással. Három tolmács is folyamatosan velük volt a nyelvi korlátok leküzdésére. A külső felvételeket a magyar operatőr, míg a belsőket a rotterdami kikötőben horgonyzó lepusztult hajóban a belga kolléga készítette. Az előbbi a színeket, a szabadságot, az utóbbi a szürkeséget, bezártságot, a főhős elidegenedését mutatta meg képi eszközeivel. Ugyanezt szolgálták a hangeffektek (akár a hangok átpozicionálásával is), melyek az orosz hangmérnök munkái. Az utószinkron aztán Magyarországon készült. S mit tervez ezek után? ? A Hotel Európa elkészítését, de erről a rendezőnő nem árult el többet a sajtóbeszélgetésen.

2 hozzászólás

  1. A Tóth Orsi és Rába Roland főszereplésével készült A csendesek a Moszkvai Filmfesztivál programján szerepel. Sikerrel vetítette a jubileumi, 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál A csendesek című alkotást. A film, mely korábban már szerepelt a Rotterdami és a Lecce-i Filmfesztivál programján is (és az utóbbi helyről két díjjal gazdagodva távozott), meghívást kapott egy újabb A-kategóriás seregszemlére, a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválra, mely e hónap végén, június 20-tól 29-ig kerül megrendezésre az orosz fővárosban.

Visszajelzések

  1. Menedék Óbudán | ZETApress