ZETApress

hírportál

Pál Adrienn a Művészben

A túlsúlyos Piroska egy kórház elfekvő osztályának nővéreként éli monoton életét, s alig lép kapcsolatba az őt körülvevő egészséges emberekkel. Ritkán szólal meg, akkor is sikertelenül, így érzéketlenségével az elhunytak hozzátartozóinak csak növeli fájdalmát.

Problémáját csak fokozza, hogy élettársával való viszonya sem nevezhető bensőségesnek, Kálmán pedig egyre jobban elhidegül tőle. Piroska képtelen ellenállni a krémes süteményeknek, így a monoton mindennapokban csak az evés jelent számára megkönnyebbülést.

Egy napon behoznak egy idős beteget, akinek neve ? Pál Adrienn ? Piroska eszébe juttatja gyermekkorának egyetlen barátnőjét. A múlt emlékeinek hatására úgy dönt, felkeresi a rég nem látott barátnőt. Nyomozásával különös road movie veszi kezdetét, amely egyben izgalmas és ellentmondásos utazás Piroska és azok emlékezetében, akikkel találkozik ? láttuk délelőtt a Művész moziban, a 136 perces színes, magyar?holland?osztrák?francia filmben.

Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmje, a Friss levegő 2006-ban elnyerte a 37. Magyar Filmszemle legjobb elsőfilmes díját és szerepelt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Kritikusok Hete programjában, majd az Európai Filmakadémia Discovery kategóriában jelölte a legjobb 4 film közé 2006-ban. A Friss levegő több mint 80 nemzetközi filmfesztiválon vett részt, ahol 14 díjat nyert.

Írta: Kocsis Ágnes és Andrea Roberti. Fényképezte: Fillenz Ádám. Producer: Pusztai Ferenc, koproducer: Els Vandevorst, Oliver Neumann, Tom Dercourt, Árpa Attila, Kocsis Ágnes. Vágó: Kollányi Tamás. Szereplők: Gábor Éva, Znamenák István, Horváth Ákos, Pokorny Lia, Hegyi Izabella. Bemutató március 17-én a Mozinet Kft. forgalmazásában. Megtekintése a 16 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

2 hozzászólás

  1. Kóstold meg Piroska kedvenc süteményét ingyen! Kocsis Ágnes: Pál Adrienn című magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült filmjét március 17-től vetítik országosan a mozikban! A Barát Cukrászdában (Budapest VII. Szövetség utca 10.) holnaptól a Pál Adrienn című filmre szóló mozijegy felmutatásával egy, a filmben szereplő süteményt adnak ajándékba! Dupla élvezet egy jegy áráért!

  2. Siker a Pál Adrienn. Kocsis Ágnes Pál Adrienn című alkotása március 17-én került moziforgalmazásba, 4 kópiával egyelőre csak Budapesten, öt moziban (Puskin, Uránia, Művész, Toldi, Mammut) vetítik. A film négy nap alatt 1586 nézőt vonzott, amivel a többi hollywoodi sikerfilmet is maga mögé utasította. Így az összesített toplista 11. helyén indult, ami az előzmények ismeretében ? financiális gondok miatt csúszott a premier ? igazán örömteli. A forgalmazó és a produkció munkatársai remélik, hogy a közeljövőben vidéken is elindulhatnak a vetítések.