ZETApress

hírportál

Négy férfi Pécsett

Ma délután 5 órakor új tárlat nyílik a pécsi, Széchenyi téri Nádor Galériában. A megnyitón az Árnyékszínház: Pécsi vér című előadását tekintheti meg a közönség ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

A négy férfi (Four Males) négy, megközelítőleg azonos korú Pécs-baranyai művész: Bükösdi Kálmán, Dechandt Antal, Jarmeczky István és Szilágyi Szilárd legutóbbi időben született festményeinek és szobrainak kiállítását mutatja be a Nádor Galéria. A négy férfit összeköti az életkoruk, az ön- és valóságismeretük. A kivételes szabadságfokon a kísérletezés az anyaghasználatban, a kifejezés lehetőségeiben.

Annak ellenére, hogy alkotói alkatuk, élet- és művészetfelfogásuk merőben eltér. Mivel nem a művészetükből élnek, így a munkásságukat az alkotó művészet jellemzi a szellemi távolságok legyőzése mellett. A műveikben felfedezhetők a sikerrel végzett munka örömének számos nyoma, az apró utalásokban a végtelennel szembetalálkozó ember gátlásai, rettenetei és a kicsiny léptékű észlelések, az állandó éberség állapotának a dokumentumai.

Miután a négy férfi, négy Férfi így mindez más és más színben, tematikában, léptékben és előadásmódban fejeződik ki. Ezen a kiállításon többnyire nagyméretű munkákban. A műveket válogatta és a tárlatot megnyitja: Aknai Tamás művészettörténész.

Diplomaták Pécsett

Holnap a Magyarországra akkreditált diplomaták ismerkednek Péccsel, s az Európa Kulturális Fővárosával és a programsorozattal. A Pezsgőház Étteremben elfogyasztott ebéd után Vujity Tvrtko, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos nagykövete vezetésével a vendégek a Janus Pannonius utcai lakatfalhoz sétálnak, ahol a város iránt érzett szerelmük jeleként egy lakatot helyeznek el.

Utána EKF nagykövete bemutatja be a diplomatáknak a Sétatér?Székesegyház?Barbakán útvonal nevezetességeit. A nagykövetek a Barbakánnál buszra szállnak, s megtekintik a Zsolnay-negyedben folyó építkezést. A találkozón részt vesz Páva Zsolt, Pécs polgármestere is.

Szóljon hozzá!