ZETApress

hírportál

Csodagyerek Ferencvárosban

Bánhegyi István AndrásA 8 éves különös tehetségű királyhelmeci Bánhegyi István András gyermekművész: A kezdet című kiállítása nyílt meg tegnap 16 órakor a Ráday utcai 2B Galériában. A szeptember 26-án vasárnapig látható tárlatot Demeter Adrienn művészettörténész nyitotta meg.

A BakátsFeszt nyitórendezvényén köszöntőt mondott Kállai Gáborné ferencvárosi és Nádasdi Péter királyhelmeci alpolgármester. Operaáriákat énekelt a 15 éves királyhelmeci Dankó Fanni, míg a 8 éves Öcsike ? ahogy a kisfiút szülei és barátai nevezik ? szintetizátoron játszott, majd hosszasan szólt a megjelentekhez. Megtudtuk, hogy festményei minden korosztályhoz szólnak, mégis inkább a gyerekeket szeretni megszólítani és személyes példájával a tanulásra buzdítani.

Dr. Bánhegyi András, a büszke édesapa kérdésemre elmondta, hogy a családban nem volt művész, kisfia az édesanyjától örökölte a tehetséget. Már 2 évesen írt-olvasott-számítógépezett, 4 évesen pedig beíratták az általános iskola 2. osztályába. Szeptemberben kezdi a 6. osztályt, pontosabban a 2. gimnáziumot. Szlovák nyelvű iskolába jár, otthon csak magyarul beszélnek. Megtanult angolul és németül is. Három éve kezdett festeni, volt már kiállítása Kassán és Prágában is. Édesapjához hasonlóan ő is gyermekorvosnak készül.

Bánhegyi doktor egy 33 ágyas magán gyermekkórházat vezet Felvidéken, de gyakran átjön Magyarországra is. Rendszeres munkakapcsolatban áll dr. Velkei Györggyel, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatójával, a Magyar Kórházszövetség elnökével, akit boldogan vezetett végig kisfia festményei előtt.

Zoltánok a köbön

A művészi gyermekképek megcsodálása után a szomszédos Art9 Galériába mentünk, ahol 17 órakor nyílt meg ZÂł Nonfiguratív 3 címmel Fábián Zoltán, Kiss Zoltán és Szlabey Zoltán kiállítása, mely a kortárs nonfiguratív festészet 3 változata a gesztustól a térkonstrukción keresztül a konkrét absztraktig. A szeptember 4-én keddig látható tárlatot Fábián László író nyitotta meg.

2 hozzászólás

  1. Gratulálok Öcsikének és sikeres BakátsFesztet kívánok!

  2. Nagyon jó a cikk!!!! A Kutatók Éjszakájáról is jó lenne megemlékezni, ha van lehetőség és anyag! Köszönettel: N.K.