ZETApress

hírportál

Óh, csodás természet!

Az idén is rekord született hazánk, s egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós megmérettetésén, a naturArt ? Az Év Természetfotósa 2009 pályázaton: a szakmai zsűri 200 nevező 3996 fotója közül választotta ki a díjazott műveket.

A Magyar Természettudományi Múzeumban tegnap megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen adták át az idei pályázat fődíját, Az Év Természetfotósa kitüntetést Haarberg Orsolyának ? s ezzel együtt a tükörreflexes Canon 450D fényképezőgép-szettet ?, és ugyanő vihette haza Az Év Természetfotója díjért járó Canon Pixma 4700 fotónyomtatót is.

Az Év Ifjú Természetfotósa Rakó Alex lett. Rajtuk kívül 12 kategória győztesét, valamint a támogatók által felajánlott különdíjak nyerteseit is a pályázati anyag legjobb 115 képéből rendezett kiállítás megnyitó ünnepségén hirdették ki.

A sikersorozat folytatódik

Immár tizenhetedik alkalommal rendezte meg a naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége hazánk, s egyben a közép-európai régió legjelentősebb természetfotós pályázatát. Az elmúlt több mint másfél évtized során a pályázat évről évre újabb és újabb rekordokat produkált, és ez ebben az esztendőben sem volt másként.

Az idén is a tavalyinál több, mintegy 200 amatőr és profi természetfotós mérte össze technikai tudását, kreativitását a többiekkel, így a zsűrinek végül több mint 4000 fotográfia közül kellett kiválasztania a legjobbnak ítélt pályaműveket.

A hazai fotósélet s a természetfotózás rangos szakembereiből álló zsűri (Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke; Dombovári Tibor fotóművész; Kármán Balázs fotóművész; Lóránt Attila fotográfus, író; Markovics Ferenc fotóművész; Radisics Milán természetfotós, riporter, a naturArt elnöke; ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője) tizenkét kategóriában hirdetett győzteseket és helyezetteket, s emellett tíz különdíjat is odaítélt, köztük a legnagyobb, legfontosabb elismerésekkel: Az év természetfotója, Az év természetfotósa és Az év ifjú természetfotósa díjjal. A pályázat rangját jelzi, hogy évről évre gyarapodik a támogatók száma is. A főtámogatók (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Dunapack Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Természettudományi Múzeum), valamint a támogatók egész sora mellett számos médiatámogató is a kezdeményezés mellé állt, a két legfontosabb díjat ? Az Év Természetfotósa és Az Év Természetfotója ? pedig a Canon Hungária Kft. ajánlotta fel.

A tavalyi első, kísérleti elektronikus zsűrizés sikerére építve a pályázat második fordulóját az idén is online figyelemmel kísérhették az interneten az érdeklődők. A döntő azonban ezúttal is zárt ajtók mellett zajlott, és a végeredmények is titkosak, egészen az este megrendezett ünnepélyes díjátadóig.

naturArt ? Az Év Természetfotósa 2009

A pályázat méltán vívta ki nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi fotós világ elismerését is. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt években alig akadt olyan nemzetközi természetfotós seregszemle, amely kiállításán ne bukkanhattunk volna magyar fotográfusok képeire. A világ alighanem legjelentősebb nemzetközi természetfotós pályázatán, a brit BBC Wildlife Magazine által kiírt Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year megmérettetésen három magyar fotós is elismerésben részesült.

Az ?Egyéb állatok viselkedése? kategóriában Mészáros András Frissítő esőcsepp című képe győzött (a fotó a naturArt pályázatának kiállításán is a ?falra került?), míg Szabó Dániel és Selmeczi Dániel (a naturArt tagjelöltje) pályaművei Highly commended elismerésben részesült, s így a díjnyertes képekkel együtt látható a londoni Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon.

A gyarapodó számú résztvevő, a növekvő érdeklődés nemcsak számokat jelent, hanem újabb és újabb neveket is. Évről évre egyre többen mennek a természetbe azért, hogy megörökítsék a csodáit, és az újsütetű természetfotósok egyre értékesebb alkotásokkal rukkolnak elő. Hisszük, hogy ebben része van a naturArt munkájának is.

Különösen nagy öröm pedig számunkra, hogy egyre több kiváló fiatal fotós hívja fel magára a figyelmet ? ez a tény pedig azt jelzi: van utánpótlás, így a jövőben is éppoly megkerülhetetlen lesz a világon a magyar természetfotográfia, mint ma ? foglalta össze az idei pályázat biztató tanulságait Radisics Milán, a naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke.

A pályázat hagyományaihoz híven a zsűri által legjobbnak ítélt pályaművekből ? a díjnyertes fotográfiákkal együtt ezúttal összesen 115 képből ? kiállítást rendeztek a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjátadóra a tárlat megnyitóján, november 3-án került sor. Ám a lebilincselő természetfotókat a nagyközönség nemcsak a múzeumban csodálhatja meg, a kiállítás ugyanis jövőre útnak indul az országban, s több hazai városban is megtekinthető lesz.

Ugyancsak a megnyitón mutatták be az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent fotóalbumot, amely a naturArt ? Az Év Természetfotósa 2009 pályázat legjobb képeit gyűjti egybe. A kötet különlegessége, hogy az Alexandra az idén először két különböző borítóval dobta piacra a kötetet.

Az Év Természetfotósa

Haarberg Orsolya Baján született 1977-ben, leánykori neve Bozsér Orsolya. Gemenc közelében nőtt fel ? az ott szerzett élményei egy életre meghatározták érdeklődésének fő irányát. Kezdetben természetjárókét, majd kutatóként, végül természetfotósként járta az ártéri erdőt.

Tájépítész szakon szerzett diplomát 2002-ben, de már az egyetemi tanulmányok mellett részt vállalt a WWF hazai hód-visszatelepítési programjában, ami az évek múlásával egyre fontosabb szerepet töltött be az életében. A tájépítész-mérnöki oklevél átvétele után megpályázott egy doktori ösztöndíjat a Nyugat-Magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási Intézetében, és a hódok táplálkozási viselkedését kezdte kutatni.

A ?hódos? munkák kapcsán egyre több lehetősége nyílt másik hobbija, a természetfotózás ápolására is. 20 évesen kezdett el fényképezni, szinte kizárólag természetet. Először csak a természetjáró kirándulások alakultak át természetfotós túrákká, majd olyan erőssé vált ez az érdeklődés, hogy lassan minden más munka a természetfotós célok alá rendelődött. 2004-ben, egy nyolc hónapos norvégiai kutatóút során megismerte párját, Erlend Haarberg-et, akivel azóta együtt élnek közös szenvedélyüknek, a természetfotózásnak.

Haarberg Orsolya képei számos természetfotós megmérettetésen váltottak ki elismerést. 2007-ben, ő készítette az Év Természetfotóját Magyarországon, és highly commended díjat szerzett a Shell Wildlife Photographer of the Year pályázaton. 2008-ban 1. díjat nyert tájkép kategóriában a GDT European Wildlife Photographer of the Year fotópályázaton. Haarberg Orsolya jelenleg a Wild Wonders of Europe projekt egyik fotósa, munkáiról weboldalán található bővebb információ.

Az Év Ifjú Természetfotósa

Rakó Alex így vall magáról: 1992. április 7-én születtem Budapesten, és itt is élek. A fotózás 12 éves koromban kezdett el érdekelni, de akkor még csak egy kis kompakt géppel hódoltam ? akkoriban még csak kialakulófélben lévő ? szenvedélyemnek.

A fotográfia komolyabban 2005 végén kezdett el érdekelni, amikor hozzájutottam egy Canon digitális tükörreflexes fényképezőgéphez. Innentől kezdve nem volt megállás, egyre jobban elmélyültem a temészetfotózás adta élményekben és látványokban. Ha időm engedi a tanulás mellett, akkor a szabadidom nagyobb részét vagy a lessátramban, vagy valahol kint a természetben töltöm. Remélem, ezt a csodálatos időtöltést még sokáig űzhetem. 2006 októbere óta tagja vagyok a FényÉrték Természetfotó Klubnak ? olvasható honlapján.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fénnyel festették az erdőt | ZETApress

Szóljon hozzá!