ZETApress

hírportál

Aquileia az olaszoknál

November 9-én, hétfőn este 6 órakor a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben kerül sor az Aquileia a Római Birodalom egyik csomópontja ? A Pátriárkák útja című kiállítás megnyitójára ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A kiállítás, mely november végéig tekinthető meg, szigorúan tudományos szövegeken és lebilincselő képeken keresztül meséli el a város témakörök szerinti történetét, az alapítástól egészen a csodálatos Popone Pátriárkáról elnevezett Bazilikáig. Az időbeli utazás paneleken keresztül vezeti a látogatót a mozaikok, a borostyán, az ékszerek, a vésett drágakövek színeinek felfedezéséhez.

Az Aquileiáért Nemzeti Társaság ? mely 1929 óta propagálja és terjeszti az antik metropoliszra vonatkozó, a folyamatos ásatások eredményeivel állandóan frissített ismereteket ? a Közép-európai Kulturális Egyesület támogatásával hozta létre a kiállítást, mely Budapesten vadonatúj változatban kerül megnyitásra, igen fontos feliratok és képek dokumentumainak lenyomataival kiegészülve.

Ez utóbbi anyagot a Friuli-Venezia Giulia-i Régészeti Javak Főfelügyelősége és az 1882-ben Ferenc József császár képviseletében Karl Ludwig főherceg által alapított és megnyitott Aquileiai Országos Régészeti Múzeum bocsátotta rendelkezésre. Ez egy első találkozó, melyet továbbiak követnek majd Európa más városaiban a testvériség, a kultúra, a közös civilizációnk és történelmünk ismételt felfedezésének útján.

Szóljon hozzá!