ZETApress

hírportál

A természet csodái képeken

Egy lélegzetelállító fotókból rendezett kiállítás megnyitóján hamarosan kiderül, ki lesz 2009-ben Az Év Természetfotósa! November 3-án, kedden délután 5-kor hirdetnek eredményt hazánk, s egyben az egész régió legrangosabb természetfotós megmérettetésén, a naturArt ? Az Év Természetfotósa 2009 pályázaton.

A Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen hullik le a lepel a titokról: ki nyerte meg a pályázat fődíját, Az Év Természetfotósa címet, s ezzel együtt a tükörreflexes Canon 450D fényképezőgép-szettet, valamint Az Év Természetfotójáért járó Canon Pixma 4700 fotónyomtatót ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Ezek mellett 12 kategória győztesét, valamint a támogatók által felajánlott tíz különdíj nyertesét is a pályázati anyag legjobb 115 képéből rendezett kiállítás megnyitó ünnepségén adják át. A tizenhetedik alkalommal megrendezett természetfotós pályázatra ezúttal is rekord számú, kétszáz pályázó több mint négyezer fotót küldött be. A kiállítás november 30-ig látható.

A sikersorozat folytatódik

Immár tizenhetedik alkalommal rendezte meg a naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége hazánk, s egyben a kelet-közép-európai régió legjelentősebb természetfotós pályázatát. Az elmúlt több mint másfél évtized során a pályázat évről évre újabb és újabb rekordokat produkált, és ez ebben az esztendőben sem volt másként. Az idén is a tavalyinál több, mintegy 200 amatőr és profi természetfotós mérte össze technikai tudását, kreativitását a többiekkel, így a zsűrinek végül több mint négyezer fotográfia közül kellett kiválasztania a legjobbnak ítélt pályaműveket.

A hazai fotósélet s a természetfotózás rangos szakembereiből álló zsűri (Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke; Dombovári Tibor fotóművész; Kármán Balázs fotóművész; Lóránt Attila fotográfus, író; Markovics Ferenc fotóművész; Radisics Milán természetfotós, riporter, a naturArt elnöke; ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője) tizenkét kategóriában hirdetett győzteseket és helyezetteket, s emellett tíz különdíjat is odaítélt, nem szólva a legnagyobb, legfontosabb elismerésekről: Az év természetfotója, Az év természetfotósa és Az év ifjú természetfotósa díjakról.

A pályázat rangját jelzi, hogy évről évre gyarapodik a támogatók száma is. A főtámogatók (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Dunapack Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Természettudományi Múzeum), valamint a támogatók egész sora mellett számos médiatámogató is a kezdeményezés mellé állt, a két legfontosabb díjat ? Az Év Természetfotósa és Az Év Természetfotója ? pedig a Canon Hungária Kft. ajánlotta fel.

A tavalyi első, kísérleti elektronikus zsűrizés sikerére építve a pályázat második fordulóját az idén is online figyelemmel kísérhették az interneten az érdeklődők. A döntő azonban ezúttal is zárt ajtók mellett zajlott, és a végeredmények is titkosak, egészen a november 3-án megrendezendő ünnepélyes díjátadóig.

A naturArt ? Az Év Természetfotósa pályázat méltán vívta ki nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi fotós világ elismerését is. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt években alig akadt olyan nemzetközi természetfotós seregszemle, amely kiállításán ne bukkanhattunk volna magyar fotográfusok képeire. A világ alighanem legjelentősebb nemzetközi természetfotós pályázatán, a brit BBC Wildlife Magazine által kiírt Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year megmérettetésen három magyar fotós is elismerésben részesült.

Az Egyéb állatok viselkedése kategóriában a gárdonyi Mészáros András: Frissítő esőcsepp című képe győzött (a fotó a naturArt pályázatának kiállításán is a ?falra került?), míg Szabó Dániel és Selmeczi Dániel (a naturArt tagjelöltje) pályaművei Highly commended elismerésben részesült, s így a díjnyertes képekkel együtt látható a londoni Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon.

A gyarapodó számú résztvevő, a növekvő érdeklődés nemcsak számokat jelent, hanem újabb és újabb neveket is. Évről évre egyre többen mennek a természetbe azért, hogy megörökítsék a csodáit, és az újsütetű természetfotósok egyre értékesebb alkotásokkal rukkolnak elő. Hisszük, hogy ebben része van a naturArt munkájának is. Különösen nagy öröm pedig számunkra, hogy egyre több kiváló fiatal fotós hívja fel magára a figyelmet ? ez a tény pedig azt jelzi: van utánpótlás, így a jövőben is éppoly megkerülhetetlen lesz a világon a magyar természetfotográfia, mint ma ? foglalja össze az idei pályázat biztató tanulságait Radisics Milán, a natur Art ? Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke.

A pályázat hagyományaihoz híven a zsűri által legjobbnak ítélt pályaművekből ? a díjnyertes fotográfiákkal együtt ezúttal összesen 115 képből ? kiállítást rendeznek a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjátadóra a tárlat megnyitóján kerül sor. Ám a lebilincselő természetfotókat a nagyközönség nemcsak a múzeumban csodálhatja meg, a kiállítás ugyanis jövőre útnak indul az országban, s több hazai városban is megtekinthető lesz. Ugyancsak a megnyitón mutatják be az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent fotóalbumot, amely a naturArt ? Az Év Természetfotósa 2009 pályázat legjobb képeit gyűjti egybe.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Óh, csodás természet! | ZETApress

Szóljon hozzá!